Yemen ordusu askerleri

3 üst düzey lider de dahil, çok sayıda Husi milis öldürüldü

Yemen’in batısındaki Hudeyde vilayetinin güneyinde bulunan Hays kasabasında ulusal ordu bünyesindeki ortak kuvvetler, İran destekli milislerin tırmanışa yol açtığı Hudeyde’de darbeci Husi milislerin mevziilerine mühimmat taşıyan bir kamyonun kaçakçılık faaliyetini başarısızlığa uğrattı. 

Suudi Arabistan’ın mayın temizleme programı olan MESAM projesinin ilan edildiği Hudeyde ve batı kıyı kesimindeki ateşkes, Husiler tarafından tekrar tekrar ihlal edilirken, mahalleler ve köylerdeki ordu mevziilerine de saldırılar düzenlendi. MESAM, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından yürütülürken, Bab-ul Mendeb’de toplam 866 mayını ve patlamamış mühimmatı etkisiz hale getirdi.

Gelişmeyle eş zamanlı olarak el-Beyda ve el-Cevf cephelerinde öldürülen 3 önemli lider de dahil olmak üzere, son birkaç gün içerisinde onlarca Husi milisin öldürüldüğünü belirten haberler çerçevesinde Nihm, el-Beyda ve el-Cevf’te çatışmalar da devam ediyor. Kaynaklar, üst düzey Husi liderlerin, kuzeydeki el-Cevf vilayetinin el-Hazm şehrinin doğusundaki el-Cedafir cephesinde üst düzey bir Husi öldürülürken, ülkenin güneydoğusundaki el-Beyda’nın kuzeyinde bulunan Kaniye cephesinde de çok sayıda milis öldürüldü.

Hükümete bağlı 101’inci Piyade Tugayı, geçen cuma günü sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla yaptığı açıklamada, el-Cevf’teki el-Cedafir cephesindeki ulusal ordu kuvvetlerinin, ordu mevziilerine sızmaya çalışan 9 Husi milisi öldürdüğünü belirtti. Açıklamaya göre ordu kahramanları, milisleri pusuya düşürerek, 9’unu öldürdü ve 3 milisi de esir aldı. Aynı şekilde Husilere ait bir zırhlı araç da dahil olmak üzere silah ve askeri mühimmatlar da ele geçirildi.

Yemen ordusuna ait September Net haber ajansına göre Sana’nın doğusundaki Nihm cephesinde bir grup Husi milis, geçen cumartesi günü ulusal ordu ve Suudi Arabistan önderliğindeki meşruiyeti destekleyen koalisyon savaşçılarının saldırılarıyla öldü veya yaralandı. Habere göre ordu kuvvetleri, Nihm cephesinde farklı alanlarda Husi milislere karşı birkaç pusu gerçekleştirdi. Pusular sırasında çok sayıda milis öldü veya yaralandı, Husilere ait araçlar da imha edildi. Son birkaç gün boyunca ordu kuvvetleri, Husi milislerle yaşanan çatışmaları takiben Nihm cephesindeki Cevf kavşağında ve aynı cephedeki diğer mevzilerde ilerleme kaydetti.

Kızıldeniz’e uzanan Hudeyde vilayetinde ise, Hays kasabasının güneyinde yer alan en-Necibe bölgesindeki ortak kuvvetler, geçen cumartesi günü Husilerin kontrolündeki bölgelere giden mühimmat yüklü bir kamyon ele geçirdiklerini açıkladı. Amalika Tugayları’na bağlı medya merkezinin ortak kuvvetlerdeki askeri kaynaklardan aktardığına göre Necibe bölgesindeki güvenlik devriyeleri, bir güvenlik noktasında mühimmat yüklü bir kamyonu ele geçirdi.

Kaynaklar, “Gerekli önlemleri almak için, batı sahil bölgesindeki Taiz’in batısında yer alan el-Muha kasabasını122 mühimmata ve 1 hava topuna el koyuldu” dedi.

Ortak kuvvetlere bağlı mühendislik ekipleri, Hudeyde’nin güneyindeki el-Havha kasabasının doğusundaki el-Katabe bölgesinde Husi milisler tarafından döşenen mayınları, patlayıcı maddeleri inceleme ve temizleme operasyonları gerçekleştirdi. Mühendislik ekibinin bir üyesi, “Ekip, el-Katabe bölgesinin doğusunda cuma günü iki vatandaşın ölmesine neden olan bir mayın patlaması sonrasında sahaya çıktı. Ekip, tüm bölgeyi taramaları sonrasında başka mayınlara da rastladı” dedi.

Bu bağlamda mühendislik ekipleri, Husiler tarafından Hudeyde şehrinin doğusundaki Kilo 16 yakınlarında Huş el-Bakar bölgesinde vatandaşların evlerinin yakınlarına döşenen patlayıcıları imha etti.

MESAM mayın temizleme ekipleri, güvenli ve mayınsız bir Yemen’e ulaşmak ve insani hedeflerini yerine getirmek için çalışmalarına devam ediyor. MESAM projesi, mayınlardan kurtulmak ve onları imha etmek için yürütülürken, proje ekipleri de sürekli olarak yabancı uzmanların gözetimi altında çeşitli operasyonlar gerçekleştiriyor.

Projenin genel müdürü Usame el-Kasibi, MESAM projesinin Bab-ul Mendeb’de 866 mayını ve patlamamış mühimmatı etkisiz hale getirdiğini söyledi. Kasibi, “İmha süreci 249 tanksavar mayını, 263 çeşitli mermi, iki el bombası ve bir uçan füzeyi içerdi” dedi.

Aynı şekilde MESAM projesi, batı kıyı kesimindeki el-Muha kasabasının Zabab bölgesinde 23 kara mayınının imha sürecini de kapsadı.

Şarkul Avsat