İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Gantz: Netanyahu onayım olmadan ilhak meselesini tartışamaz

İsrail hükümeti 12 Temmuz’da, hükümetin çalışma sistemleri ve ‘Likud Partisi Başkanı ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile Mavi- Beyaz İttifak lideri ve Savunma Bakanı Benny Gantz arasında’ görev ve yetki dağılımına dair uzlaşı sağlayamadı.

Gantz, yeni hükümetin çalışma sistemlerinin “işgal altındaki Batı Şeria’yı İsrail’e ilhak eden planı araştırma yetkisi de dahil kendisine Netanyahu ile eşit güçler vermesi’ talebinde bulunmuştu. Bu durum, tek taraflı olmaması kaydıyla Netanyahu’nun ilhak planını destekleyen Gantz’ın onayı olmadan Netanyahu’nun ilhak planını hükümette oylamaya sunamayacağı anlamına geliyordu. Israel Hayom gazetesi konuya dair yayımladığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

“Bu aşamada Netanyahu başbakan olsa bile Gantz hükümetin uzlaşamadığı konuları gündeme getirmesini engelleyebilir. Daha sonra rotasyon gerçekleşirse ve Netanyahu hükümetin alternatif başkanı olursa Gantz’ın kabul edilemez kararlar vermesini engelleyebilecektir.”

Gazete ayrıca Netanyahu ve Gantz arasındaki iki anlaşma ile hükümetle koalisyon anlaşması arasında bir tutarsızlık olduğunu belirtti. Koalisyon anlaşması, ilhak planını ikili uzlaşıdan uzak tutarken Netanyahu’nun Gantz’ın onayı olmadan hükümette ilhakı oylamaya sunabileceğini açıkça ifade ediyor. Bununla birlikte Gantz’ın onaylanması çağrısı yaptığı hükümet çalışması ilhak planına dokunmuyor.

İki taraf arasındaki anlaşmazlık, 12 Temmuz’da gerçekleşen hükümet oturumu sırasında patlak verdi. Söz konusu anlaşmazlıklar nedeniyle bu maddede ilişkin herhangi bir atıfta bulunulmadı. Anlaşmazlık, 2020- 2021 yıllarında iki yıllık tek bir bütçenin onaylanması hususunda, genel bütçeye ilişkin yaşandı. Netanyahu sadece 2020 bütçesinin gözden geçirilmesini ve onaylanmasını istiyordu. Gantz ise Netanyahu’nun gelecek sonbaharda hükümetin devrilmesine ve yeni seçimlerin düzenlenmesine yol açan manevralardan kendisini korumak için geri döndüğüne inanıyor. Bu nedenle bütçenin 1 yıl için onaylanmasını reddediyor. Hükümet oturumu, iki hususta uzlaşı sağlanmadan 12 Temmuz’da sona erdi.

Diğer yandan Tel Aviv’deki siyasi çevreler, ilhak meselesinin uluslararası muhalefet tarafından ciddi şekilde engellendiğini doğruladı. Bu çerçevede Netanyahu’nun geçen hafta bir telefon görüşmesinde, işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin topraklarını ilhak etme planından vazgeçmesini talep eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi birçok uluslararası tarafın baskısı altında olduğu ifade edildi. Macron, Netanyahu’yu ilhakın barışı engelleyeceği konusunda uyarmıştı. Aynı şekilde İngiltere Başbakanı Boris Johnson da İngiltere’nin uluslararası forumlarda İsrail’e karşı duracağı imasında bulundu. ABD idaresi de Arap ülkeleriyle anlaşmalı olarak Yüzyılın Anlaşması’nı uygulamak isteyen Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile ilhakın tek taraflı ve hızlı uygulanmasını destekleyen ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman arasındaki anlaşmazlıklar sonrasında ilhakın uygulanması için Netanyahu’ya yeşil ışık yakmadı.

Şarkul Avsat