Mısır’da senato seçimleri için adaylık işlemleri hız kazandı

Mısır’da siyasi partiler, cumartesi gününe kadar devam edecek adaylık başvurularının alınmaya başlamasıyla birlikte senato üyesi olabilmek için adaylık çalışmalarını yoğunlaştırdılar.

Mısır Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim yaptığı açıklamada “belgelerini bireysel sistemde gönderen adayların sayısının başvuruların alınmasının ilk gününde (iki gün önce) bağımsız üyeler, partiler ve parti listelerinden 254 adaya ulaştığını” belirtti.

İbrahim açıklamasında, “Taleplerin karşılanmasının ilk gününün, Ulusal Seçim Kurulu’nun bu süreci düzenlemek için aldığı kararlar göz önünde bulundurularak tüm mahkemelerde kolayca ve rahat bir şekilde geçtiğini” söyledi.

Mısır’da 300 senato üyesinin üçte ikisi seçimle, geri kalanı ise cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Mısır anayasasına göre Kurul üyeliği 5 yıl sürüyor.

Sisteme göre Temsilciler Meclisi çoğunluğu Ulusun Geleceği Partisi’nden olmak üzere 10’un üzerinde Mısır partisinden oluşuyor. Senato seçimleri 100 adaydan oluşan birleşik bir liste aracılığıyla düzenlenecek. Bunun yanı sıra sınırlı sayıda sandalyeye sahip diğer küçük partiler de dahil edilecek.

Senato adaylığı başvuruları önümüzdeki cumartesi gününe kadar devam edecek. Yurt dışında ikamet eden Mısırlılar için oylama 9 Ağustos günü başlayacak ve iki gün sürecek. Oylama Mısır’daki vatandaşlar için ise 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Selefi eğilimli Nur Partisi, adaylarını Buhayre Valiliği’nde bireysel sistemdeki koltuklara yönlendirdiğini ve yaklaşık 8 valilikte de aynı (bireysel) sistemde adaylarını yerleştirmeyi amaçladığını duyurdu.

Ulusal Seçim Kurulu’na bağlı Adaylık Başvuru Komisyonları adaylık başvurularını 27 Mısır valiliğindeki merkez mahkemelerde, yoğun güvenlik ve sağlık tedbirleri çerçevesinde almaya devam ediyor.

İkinci tur seçimler yurt dışında yaşayan Mısırlılar için 6 – 7 Eylül, yurt içindeki vatandaşlar için de 8 – 9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Nihai seçim sonuçlarının 16 Eylül’de ilan edilmesi bekleniyor.

Şarkul Avsat