Suudi Arabistan: Akıl baliğ olan bir kadının evden ayrılması suç değil

Suudi Arabistan’da bir mahkeme, Salı günü aldığı kararla “akıl baliğ olan bir kadının evden ayrılmasının suç olmadığına” hükmederek, kayıp bildirimiyle ilgili davayı düşürdü.

Yetişkin ve akil bir kadının ayrı bir evde bağımsız olma hakkına sahip olduğunu ve bunun cezalandırılmayı hak eden bir suç olmadığını belirten bu mahkeme kararı, kayıp davaları ile ilgili hükmün çıkarılmasının ardından geldi.

Davanın avukatı Abdurrahman el-Lahim Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “kadınların çoğunun geçmişte yaşadığı trajik hikayeleri sona erdirmesi” göz önüne alındığında verilen hükmü  “tarihi” olarak tanımladı.

Kayıp bildirimleri, velisinden önceden iznin almadan kadının bağımsız davrandığı veya kaybolduğu durumda iletişim kurmasını zorunlu kılan bir sistemdir.

Ulusal İnsan Hakları Derneği Başkanı Dr. Muflih el-Kahtani, barınma hakkının genel olarak insanın temel haklarından biri olduğunu ve bir kadının, yaşadığı evde hayatı tehdit ediliyor veya ona zarar veriliyorsa, ailesi ve akrabalarıyla veya onlardan bağımsız olarak kendisine uygun bir konutta yaşama hakkına sahip olduğunu belirtti.

El-Kahtani Şarku’l Avsat ile yaptığı konuşmada “Bu konuda, kadının korunmasını sağlamak ve ona uygun barınma sağlamak ile ailenin birliğinin ve istikrarını korumak arasındaki dengeyi göz önünde bulundurmak gerekiyor” dedi.

El-Kahtani, Temel Yönetim Tüzüğü metninde ailenin, toplumun çekirdeğini oluşturduğunu belirttiğini ve “devletin, bu bağları belgeleme üzerinde çalıştığını ardından gerekli ise kadınlar için uygun veya aileden bağımsız barınma sağlanması veya temin edilmesi ile fertler arasında bazı sosyal dengesizliklerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaması için ailelerin yıkılmaması ve bağlarını koparılmaması için aralarında uyum ve dengenin kurulması gerektiğini” ifade etti.

Şarkul Avsat