Kuveyt Başsavcılığı, ‘Kaddafi Çadırı’ tartışmalarının ardından ed-Duveyle’nin tutuklanmasına karar verdi

Kuveyt Başsavcılığı, “Kaddafi Çadırı Sızıntısı” olarak da bilinen olayla ilgili olarak, eski milletvekili Mübarek ed-Düveyle’nin tutuklanmasını emretti.

Davayla ilgili gelişme, Düveyle’nin Kuveyt İçişleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Güvenlik Dairesi tarafından çağrılmasından yaklaşık bir hafta sonra geldi.

Kuveytli kaynaklara göre, Düveyle yanlış haber yaymak ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’a hakaret etmekle suçlanıyor.

Eski milletvekili Düveyle’nin Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı röportaja ait oldu belirtilen ve Haziran ayı sonunda servis edilen bir ses kaydının, Körfez’deki huzursuzlukları artırmak ve bölgeyi istikrarsızlaştırmak için kabileleri kullanma konuları etrafında döndüğü ifade ediliyor.

Düveyle, devrik lider Kaddafi görüşmesiyle ilgili ses kayıtlarının servis edilmesi ve kayıtların ortaya çıkmasından sonra televizyonlar karşısında yaptığı, söz konusu konuşmayı Kuveyt         Emiri’ne bildirdiğini ve Libya ziyaretinin, “Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde Hür Aslanlar (el-Usûd el-Hurra) ve Hartum arasında bir barış anlaşması yapma amacını taşıdığını”  iddia etti.

Duveyle, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, “Kaddafi ile yaptığımız görüşmede, kendisine karşı açıkça çıkmaya cesaret edemediğimiz için konuşmasında ona ayak uydurmak, kendisine güven vermek, düşüncenin arka planında ne olduğunu anlamak için çadırda kalmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verdi. Bu açıklama, Kuveyt Emirlik Divanı tarafından reddedildi.

Kuveyt Emirlik Divanı İşleri Bakanı Şeyh Ali el-Cerrah, Mübarek ed-Düveyle’nin Gazeteci Muhammed Talal es-Said ile 23 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açık oturumdaki ifadelerinde ve 25 Haziran 2020’ta Twitter üzerinden paylaştığı mesajlara vurgu yaptı. Düveyle’nin devrik lider Muammer Kaddafi ile aralarında geçen konuşmayı Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’a aktardığı iddialarının kesinlikle yalan ve iftiradan ibaret olduğunu söyledi. Emirlik Divanı İşleri Bakanı, “Emirlik Divanı’ndan bu hususta resmi bir açıklama ve onay almadan, bir mülakat veya toplantıda, Kuveyt Emiri herhangi bir konuşma ya da sözle ilişkilendirilemez. Emirlik Divanı, failini yasal sorumluluk altına sokan bu tür davranışlarda bulunulmasına karşı uyarıyor” ifadelerine yer verdi.

Mübarek ed-Düveyle, Kuveyt’teki Müslüman Kardeşler yapılanmasının siyasi kolu olan “İslami Anayasa Hareketi’nin” liderlerinden biri. Bu hareket, Kuveyt Meclisi’ne ulaşmak için “İhvan” adıyla yükselmeye çalıştı ve ilk defa 1981 yılında üyelerinden biri Kuveyt Meclisi’ne girmeyi başardı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Düveyle’nin 2014 yılında bir televizyon kanalına verdiği röportajda BAE’ye hakaret içeren ifadeleri nedeniyle Kuveyt Başsavcılığı’na şikayette bulunmuştu. Şikayet, devletin güvenliği ve ülkenin ulusal çıkarlarını tehlikeye atma suçlamalarıyla ilgili Kuveyt kanunlarındaki bir maddeye dayanıyor.

Şarkul Avsat