Uzmanlar: Koronavirüse karşı en iyi korumayı burundan yapılan aşı sağlar

Bazı sağlık uzmanları, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı nazal (burun) yoldan yapılan bir aşı geliştirmenin virüsle mücadelede en iyi yol olduğunu vurguladılar.

Tarih boyunca geliştirilen aşıların çoğu, kolun üst kısmından kas içine verilse de uzmanlar, Kovid-19 gibi hava yoluyla bulaşan virüsler için nazal aşıların en iyi çözüm olduğuna dikkat çektiler.

ABD’deki Cornell Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü profesörü Avery August konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Üst koldan yapılan bir aşı geliştirmenin virüse karşı doğru antikorları üretmeyebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kovid-19 dahil olmak üzere birçok virüsün vücuda burun, ağız ve akciğerlerdeki nemli ve süngerimsi doku olan solunum mukozasından girdiğini belirten Prof. August, virüsler söz konusu organlarda bulunan hücreler ve moleküllerde benzersiz bir bağışık sistemi tepkisine neden olur. Kastan verilen aşılar genellikle solunum yoluyla bulaşan virüslere karşı zayıf bir iş çıkarır. Bunun yerine virüsün vücuda girdiği yerdeki bağışıklık hücrelerine yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İmmünoloji Profesörü Akiko Iwasaki ise konuyla ilgili olarak, “Koronavirüsün etkileri ve hızla bulaştığı göz önüne alındığında, solunum yoluna enjekte edilen aşıların geliştirilmesi daha mantıklı” değerlendirmesinde bulundu.

Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İmmünoloji Profesörü Deepta Bhattacharya da nazal aşıların, kastan yapılan aşıların yapamayacağı şeyleri yapacağını vurguladı. Prof. Bhattacharya, “Nazal aşılar, koronavirüsün vücuda girdiği ilk andan itibaren çok yönlü bir saldırı başlatacaktır” diye konuştu.

Şuan dünyanın dört bir yanında 150’den fazla koronavirüs aşısı geliştiriliyor. Ancak bilim insanları, piyasaya sürülen ilk aşıların en etkili aşılar olmayacağı konusunda uyarıyorlar.

Koronavirüs şimdiye kadar tüm dünyada 581 bin 623 kişinin ölümüne neden oldu.

Bununla birlikte 196 ülke ve bölgede 13 milyon 477 bin 67 vaka kaydedilirken şuana kadar iyileşenlerin sayısı ise 7 milyon 870 bin 255 oldu.

Şarkul Avsat