Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

BM Genel Sekreteri’nden yeni dünya düzeni çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) toplumların “kırılgan yapısını” ortaya çıkardığını ve 100 milyon insanı daha sefalete sürükleyebileceğini vurguladı.

Guterres virüsün liderlere “daha eşit ve sürdürülebilir” bir dünya inşa etme fırsatı sunduğunu vurgulayarak “Geri dönüşü olmayan bir noktadayız ancak tarihin ne tarafında durduğumuzu biliyoruz” dedi.

Guterres hayatını kaybeden Güney Afrika’nın ilk siyahi başkanı Nelson Mandela’nın doğumunun 102. yılını anma vesilesiyle yaptığı konuşmada Kovid-19’un dünyadaki eşitsizliğe “ışık tuttuğuna” dikkat çekerek “Mikroskobik bir virüs bize diz çöktürdü. Salgın dünyamızın kırılganlığını gösterdi” ifadelerini kullandı.

Johannesburg Nelson Mandela Vakfı tarafından düzenlenen online bir konferans sırasında Guterres “Yoksulluğun sona ermesi ve eşitsizliğin engellenmesi yönünde ilerleme kaydeden tüm bölgelerin aylar içerisinde yıllarca geriye gittiğine” dair uyarıda bulundu ve dünya çapında 14 milyondan fazla insana bulaşan ve yaklaşık 600 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan salgının ekonomik etkilerinin, gayriresmi çalışanları, küçük işletmeleri ve kadınları daha çok etkilediğine dikkati çekti.

Guterres “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük küresel durgunlukla karşı karşıyayız ve bu 100 milyon insanı sefalete sürükleyebilir ve tarihi ölçekte kıtlıklara şahit olabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Guterres Kovid-19’un inşa ettiğimiz toplumların kırılgan yapısındaki kırılma hatlarını ortaya çıkaran bir röntgene benzediğini söyleyerek sağlık hizmetlerine ulaşmadaki eşitsizliğe ve gelir dağılımındaki dengesizliğe dikkat çekti. Guterres “Virüs, ırkçılığın olmadığı bir dünyada yaşadığımız yanılsaması ve hepimizin aynı gemide olduğu efsanesi gibi her yerde dolaşan safsataları ve yalanları gün yüzüne çıkardı” dedi.

Guterres dünyadaki en zengin 26 insanın,  dünyanın nüfusunun en fakir olan yarısının mal varlığına denk gelen bir servete sahip olduğuna dikkat çekerek “Ancak gelir, ücretler ve servetler eşitsizliğin tek ölçütü değil. İnsanların çeşitli toplumlarda görülen farklılıklar ve ayrımcılıklar yüzünden sabrı tükendi” dedi.

Guterres geçtiğimiz mayıs ayında beyaz bir polis tarafından öldürülen siyahi bir ABD vatandaşı George Floyd’un ölümünün ardından gelen küresel çaptaki ırkçılık karşıtı harekete işaret ederek “İnsanların sabrının tükendiğine dair başka bir işaret” açıklamasında bulundu..

Guterres insanların tenlerinin rengine göre suçlu olarak muameleye maruz kaldığı eşitsizlik ve ayrımcılığı, yapısal ırkçılığı ve sistematik eşitsizliği durdurma çağrısında bulundu.

Guterres virüsün liderlere “daha eşit ve sürdürülebilir” bir dünya inşa etme fırsatı sunduğunu vurgulayarak “Geri dönüşü olmayan bir noktadayız ancak tarihin ne tarafında durduğumuzu biliyoruz” dedi.

Şarkul Avsat