Okulların açılması salgını büyütecek!

Güney Kore’de yaklaşık 65 bin kişiyle yapılan araştırma, 10 ile 19 yaşları arasındaki çocukların koronavirüsü yetişkinler kadar çok bulaştırabildiğini gösterdi.

10 yaşından küçük çocuklarınsa, yine bulaştırıcı olabilseler de, yetişkinlerden çok daha az tehlike arz ettiği ortaya koyuldu.

Bu sonuçlara göre, okulların yeniden açılması pek çok yerde salgını tetikleyecek.

Asyalı araştırmacılar önce 20 Ocak’la 27 Mart arasında kendi hanelerinde ilk kez koronavirüs semptomları gösteren 5 bin 706 kişiyi tespit etti. Sonra da onlarla temas halindeki 59 bin 73 kişiyi takibe aldı.

Semptom gösteren 5 bin 706 kişinin hane halkında koronavirüs olup olmadığına bakan araştırmacılar, bu kişilerin ev dışında temas kurdukları insanları da semptom göstermeleri halinde teste soktu.

10 yaşının altındaki çocukların yetişkinlerin hemen hemen yarısı kadar bulaştırıcı olduğu ortaya çıktı. Bunun gerekçesinin küçük çocukların daha az hacimde ve daha alçakta nefes vermesi olabileceği ifade edildi.

Araştırmanın yazarları, buna rağmen okullar açıldığında salgının büyüyebileceği uyarısında bulundu. Daha önceki bazı diğer araştırmalar gibi, okul çağındaki çocukların çok fazla kişiyle temas kurmasının riski büyüttüğü ifade edildi.

Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Ashish Jha, daha önce bu konuda yapılan araştırmaların küçük çocukların enfeksiyon kapıp bulaştırma riskinin az olduğunu öne sürdüğünü ancak bunların küçük ölçekli ve kusurlu olduğunu ifade etti.

Güney Kore’deki yeni çalışma içinse “çok dikkatli yapılmış, sistematik ve geniş bir popülasyonu inceliyor. Şimdiye kadar bu konuda yapılmış en iyi araştırmalardan biri” dedi.

New York Times’a konuşan diğer uzmanlar da araştırmanın çapını ve titizliğini methetti.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan Caitlin Rivers ise, çalışmanın yalnızca semptom gösteren çocukları kapsadığını belirterek, semptom göstermeyen taşıyıcıların virüsü nasıl bulaştırdığının hala bilinmediğini hatırlattı.

Independent Türkçe, New York Times