Hac sezonu boyunca 32 güvenlik kontrol noktası kurulacak

Hac organizasyonuna katılımından sorumlu güvenlik yetkilileri, Mekke’deki Birleşik Güvenlik Operasyonlar Merkezi karargahında, güvenlik ve emniyeti sağlamak için koronavirüs salgını sebebiyle Suudi yönetimi tarafından yürürlüğe konulan önlemlere uygun olarak trafik ve toplu hareket kurallarına bağlı kalınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.  

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, Kurban Bayramı’nın birinci gününün 31 Temmuz’da, Arafat gününü ise 30 Temmuz’da olacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Haber Ajansı’ndan (SPA) aktardığına göre Yüksek Mahkeme, Zilkâde ayının Salı günün tamamlanacağı, ardından gelen Çarşamba gününün ise Zilhicce’nin ilk günü olacağı açıklamasında bulundu.

Mekke bölgesi Polis Komutanı Tümgeneral Îd el-Uteybi, bu yılki hac mevsiminde Mekke bölgesi polisinin eylem planı hakkında yaptığı açıklamada, Mekke önlerinde, kutsal alanlarda ve buralara giden tüm yolların üzerinde 32 ayrı kontrol noktasından oluşan bir güvenlik kordonunun oluşturulacağını belirtti.

Uteybi, Mekke polisinin hac mevsimindeki görevinin, Mekke önlerinde, şehrin giriş ve çıkışlarında bir güvenlik kordonu oluşturmak olduğunu belirtti. Mekke’nin kuzeyindeki “Rebiğ ve el-Cumum’da”, doğu tarafında “Taif ve banliyöleri”, güney tarafında “Kunfuza ve el-Leys”, batı tarafında “Cidde ve Bahra” şehirlerinde kurulan güvenlik kontrol merkezlerinin amacının, şehre giriş ve çıkışlar üzerindeki baskıyı hafifletmek olduğunu belirtti.

Mekke’yi ve kutsal mekanları çevreleyen asfaltsız yollarda da güvenlik kordonu oluşturulduğunu açıklayan Uteybi ayrıca, alınan önlemleri ve talimatları uygulamak ve ihlalleri izlemek için Mekke’ye giden ana yollarda sürekli güvenlik devriyeleri atılacağını belirtti. Buna ek olarak, seçilmiş lokasyonlarda kurulan sabit ve mobil güvenlik merkezlerinin duruma göre yerlerinin güncelleneceğini ifade etti.

Uteybi, kutsal alanlara arka arkaya geçişi önlemek için dinlenme tesisleri, dağlar ve vadilerin gizli bir güvenlik sistemiyle izleneceğini, sahte hac kampanyalarını izlemek üzere şehirlerde ve Mekke bölgesindeki vilayetlerde saha ekipleri oluşturuldu.

Şarkul Avsat