Irak ve Suudi Arabistan heyetlerinden ‘görüşmelere devam’ kararı çıktı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi’nin Suudi Arabistan ziyareti ertelense de Riyad ve Bağdat heyetleri Irak-Suudi Arabistan Koordinasyon Kurulu toplantılarına devam kararı aldı.

Riyad’daki toplantılarda Suudi heyete başkanlık eden Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasbi, Irak-Suudi Arabistan Koordinasyon Kurulu toplantılarının devam edeceğini söyledi.

Kasbi, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Suudi Arabistan-Irak ilişkileri, bizi bir araya getiren tarihe ve bizi bekleyen geleceğe layık bir şekilde gelişmeye tanıklık ediyor. Irak Başbakanı’nın Suudi Arabistan ziyaretinin ertelenmesine rağmen Irak-Suudi Arabistan Koordinasyon Kurulu toplantıları devam ediyor. Siyasi, ekonomik ve kalkınma alanında istenileni başarmak için çalışmalar sürüyor” diye yazdı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi’nin göreve gelmesinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen Riyad ve Bağdat hattındaki ilişkiler çeşitli alanlarda büyük gelişmelere şahit oluyor. Nitekim Kazimi, ilk yurtdışı ziyareti için Suudi Arabistan’ı seçti.

Suudi Arabistan ve Irak heyetleri, dünkü toplantıda iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geliştirilmesi, çeşitli alanlarda işbirliği yapılması, iki ülkenin özel sektörleri arasındaki ortaklığın ilerletilmesi, ekonomi ve kalkınma alanlarında yeni işbirliği ufuklarının açılması, önemli uluslararası ve bölgesel meselelerde ortak işbirliğinin arttırılması ve ortak çıkarların korunması gibi meselelerde mutabık kaldılar.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, iki taraf, tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini teyit ettikten sonra Cedide Arar Sınır Kapısı’nın açılış için hazırlık durumunu ele aldı.

Taraflar ayrıca ikili ilişkileri ilerletme ve iki ülke halkı ve hükümetlerinin beklentilerine hizmet edecek şekilde her alanda işbirliğini güçlendirme isteğini vurguladı.

Kurula bağlı komitelerin de katıldığı toplantıda taraflar, iki ülke arasındaki yatırım projelerini içeren ortak eylem planı üzerinde anlaştı. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ve Irak Maliye Bakanlığı, Irak’ta bazı kalkınma projelerine kredi tanıyan mutabakat zaptını imzaladı. Taraflar koronavirüsle mücadele çerçevesinde sağlık alanında da işbirliği mutabakatı imzaladı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in talimatı doğrultusunda imzalanan sağlık mutabakatı uyarınca Irak tarafına tıbbi destek yardımında bulunulması bekleniyor.

Irak heyetine görüşmelerde Irak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dr. Ali Abdulemir Allavi, Suudi Arabistan tarafına ise Ticaret Bakanı Dr. Macid el-Kasbi başkanlık etti.

Irak heyetinde Allavi’nin yanı sıra, Planlama Bakanı, Petrol Bakanı, Sağlık Bakanı, Elektrik Bakanı, Tarım Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Irak’ın Riyad Büyükelçisi yer aldı.

Suudi Arabistan heyetinde ise Kasbi’nin yanı sıra Enerji Bakanı, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Çevre, Su ve Tarım Bakanı, Yatırım Bakanı, Suudi Yatırım Fonu Başkanı, Eğitim Bakanı, Sanayi Bakanı, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı, Ulaştırma Bakanı, İçişleri Bakan Yardımcısı, Maliye Bakan Yardımcısı, Ekonomi ve Planlama Bakan Yardımcısı ve Genel Gümrük İdaresi Başkanı ve üst düzey devlet görevlileri yer aldı.

Şarkul Avsat