Kültürel Burs Programı

Suudi Arabistan’ın Kültürel Burs Programı için bin 157 aday başvurdu

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı, Kültürel Burs Programı’na başvuranların ön kabul sonuçlarını açıklayarak adayların sayısının bin 157’ye ulaştığını duyurdu.

Program’ın resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 19 Ocak’ta başvuruların alınmaya başlanmasından itibaren uluslararası üniversiteler ve enstitülerdeki kültür ve sanat alanlarında uzmanlıklar için yoğun bir talep oldu. 3 kategoriden oluşan program için ilk kez eğitim alacak ve yeni başvuru yapacaklar için oluşan kategoriden kabul edilen öğrenci sayısı, belgeler kontrol edildikten ve karşılaştırıldıktan sonra bin 40 adaya ulaştı. Uzmanlık alanları tasarım, film yapımı, müzik, mutfak sanatları, tiyatro, kütüphaneler, müzeler, mimari, görsel sanatlar, dilbilim ve arkeoloji arasında değişen öğrenciler burslu gidecekleri ülkelerde eğitim görmeden önce en fazla bir yıl sürecek olan hazırlık programına alınacak. Hazırlık aşaması için alınacak eğitimler koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılacak.

Şu an yurtdışında kültür ve sanat alanlarında kendi imkanlarıyla okuyan Suudi öğrencileri kapsayan ikinci kategoriden ise gerekli koşulları yerine getiren 26 erkek ve kadın aday kabul edildi. Kategori, şu anda kültürel ve sanatsal uzmanlık eğitimi alan ve çalışmalarını program çatısı altında tamamlamak isteyenleri kapsıyor. Kabul edilen üniversiteler ve enstitüler: Londra Sanat Üniversitesi, Milano Uygulamalı Sanatlar Fakültesi, Kraliyet Sanat Fakültesi ve New York, Kolombiya ve Virginia Üniversiteleri. Başvuranların uzmanlık alanları ise film yapımı, müzik, kütüphaneler ve müzeler, mutfak sanatları, görsel sanatlar, edebiyat, dilbilim, tiyatro ve tasarım alanları arasında değişiyor.

Üçüncü kategori ise, daha önce kültür ve sanat bölümlerinde okumak için burs başvurusu yapmış ve akredite üniversitelerden biri tarafından kabul edilmiş olan öğrencileri kapsıyor. Bu kategoriden 91 adayın ön kabulü gerçekleşti. Kabul edilen eğitim kurumları arasında seçkin üniversiteler ve Pratt Görsel Sanatlar ve Tasarım Enstitüsü, Londra Üniversitesi Fakültesi, Yeni Parsons Tasarım Okulu, Sheffield Üniversitesi, Londra Sanat Üniversitesi, Virginia Commonwealth Üniversitesi, Queensland Üniversitesi, Central Florida Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi yer alıyor. Bu kategorideki başvurular, mimarlık, görsel sanatlar, kütüphaneler ve müzeler, edebiyat, diller ve dilbilim, mutfak sanatları, tasarım ve arkeoloji alanlarını kapsıyor.

Programa başvuranların sayısı, hem erkek hem kadın adayların kültürel uzmanlıklar konusunda artan farkındalığını ortaya koydu. Şu an yurtdışında kültür ve sanat alanlarında kendi imkanlarıyla okuyanlar kategorisi ve daha önce kültür ve sanat bölümlerinde okumak için burs başvurusu yapmış olanlar kategorisinden başvuran kız öğrencilerin sayısı 65 öğrenciye ulaşırken, aynı kategorideki erkek adayların sayısı 52 oldu. İlk kez eğitim alacak ve yeni başvuru yapacaklar için oluşan kategoriden kız öğrencilerin sayısı ise 626, erkek öğrencilerin sayısı 414 oldu.

Program, akredite üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde kültür ve sanat alanlarında uzmanlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için elektronik platformları aracılığıyla, “kendi imkanlarıyla okuyan öğrenciler” ve “önceden kabul edilen öğrenciler” kategorisinden yeniden tüm başvurulara açık olacak. Ancak, ilk kez eğitim alacaklar kategorisi için 2021 akademik yılının sona ermesinden sonra 2022 yılı eğitim dönemi için başvurular alınmaya başlayacak.

Program ekibi şu anda tüm başvuruları inceliyor. Öğrenciler, kabul edilen kriterlere göre sıralanıyor ve değerlendiriliyor. Ardından başvurular kesin kabul için ilgili idari prosedürlere göre takip ediliyor.

Kültür Bakanlığı’nın girişimlerinden biri olan program, Suudi Arabistan’da çalışanlarının verimliliğini artırmayı ve aynı zamanda bu kadroları, Suudi Arabistan’daki kültür alanında kapasitenin geliştirilmesi ve artan işgücü piyasasının ihtiyaçlarının karşılanması çerçevesinde kaliteli eğitim fırsatları sunarak eğitmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, sağlık hizmetlerinin yanı sıra öğrenciler için eğitim, mali teminat, burs ve yaşam giderlerini karşılamak ve bursun izlenmesine ve akademik gelişiminin değerlendirilmesine odaklanan danışmanlık programları sağlamak gibi birçok fayda sağlıyor. Ayrıca, yeni başvuru yapacaklar için eğitim kurumlarından kabul edilmelerine ve karşı karşıya kaldıkları engellerin üstesinden gelmelerine yardımcı olmalarını sağlayan ve Krallık içinde eğitim alacakları bir yeterlilik programını içeriyor.

Kültürel Burs Programı, kültür ve sanat alanlarındaki kapsamlılığı, çeşitliliği ve uzmanlığı ile işgücü piyasasının artan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan ve kültürel yönleriyle 2030 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşacak şekilde ulusal kültürel kadroları geliştirmeye, nitelendirmeye ve eğitmeye yönelmesi bakımından Suudi Arabistan tarihinde türünün ilk örneği olarak kabul ediliyor.

Şarkul Avsat