WHO, koronavirüsün Afrika kıtasında yayılma hızının ivme kazanmasından endişe duyuyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs (Kovid-19) salgınının şu ana kadar geniş çapta etkilenmemiş olan Afrika kıtasında yayılma hızının ivme kazanması karşısında endişesini dile getirdi.

WHO Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, Cenevre’de yaptığı basın açıklamasında, “Afrika’da hastalığın hız kazandığını görmeye başladığımız için çok endişeliyim. Hepimiz bu durumu çok ciddiye almalıyız ve ilgili ülkelerle dayanışma içerisinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Resmi kaynaklara dayandırarak hazırlanan verilere göre Afrika, Okyanusya kıtasının ardından 15 bin 160 ölü ile dünya çapında Kovid-19’dan en az etkilenen ikinci kıta sayılıyor. Ancak Güney Afrika Cumhuriyeti kıtada salgından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor. Zira ölü sayısı iki gün önce 5 bini aştı.

Ryan “Güney Afrika’nın, Afrika’nın geri kalanında olacak şeylerin öncüsü olabileceği” konusunda uyarıda bulunarak ülkede “ilk vakaların oldukça erken kaydedildiğine” dikkati çekti ve salgının başlangıçta “daha yoksul bölgelerde, kasabalarda ve kırsal bölgelerde” yayılmadan önce Güney Afrika’nın zengin kesimlerinin yaşadığı bölgelere yayıldığını belirtti.

Ryan, kıtadaki birçok ülkede salgının ilerleme hızının, geçen hafta vaka sayılarında yüzde 30 artış kaydedilen Güney Afrika’daki kadar hızlı olmadığını söyledi. Ryan salgının hızlanma oranının Kenya’da yüzde 31’e, Etiyopya’da yüzde 26’ya, Madagaskar’da yüzde 50’ye ve Zambiya’da yüzde 57’ye ulaştığı bilgisini paylaştı. Ryan “Bu ülkelerdeki vaka sayıları şu ana dek küçük olarak kalsada Sahra altı Afrika bölgesindeki birçok ülkede salgının bulaşma oranında bir artış görmeye başladığımızı düşünüyorum” dedi.

Ryan “Güney Afrika’nın çok ciddi bir sürecin içinden geçmesi, hızlı önlemler alınmadıkça kıtanın neler ile karşı karşıya kalabileceğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Şarkul Avsat