Koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü bir karantina odası

Mısır’da vaka oranları istikrarını koruyor

Mısır’da koronavirüs vakalarına dair kaydedilen resmi rakamlar, salgının yayılma oranın bir haftadır  sabit kaldığını gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı dün akşam, koronavirüs laboratuvar sonuçları pozitif çıkan 627 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini ve 50 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Mısır Sağlık Bakanlığı, toplam vaka sayısının 88 bin 402’ye yükseldiği ülkede, 544 kişinin sağlığına kavuşmasının ardından taburcu edildiğini böylece, toplam iyileşen vaka sayısının 28 bin 924’e ulaştığını ve 4 bin 352 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ikinci bir salgın dalgası için yapılan uyarı üzerine, Mısır Sağlık Bakanlığı dün, sağlık sektörünün gereksinimlerini karşılamak için koronavirüs vakalarını ve virüse yakalandığından şüphelenilen vakaların kabul edilmesi için tahsis edilen hastanelere koronavirüs teşhisinde kullanılan bir dizi tomografi cihazlarının satın alınması için iki devlet bankası ile, 60 milyon Mısır lirası (yaklaşık 3 milyon 760 ABD Doları) değerinde bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Sağlık Bakanlığı, Bakanlar Kurulunun (Parlamento) “Tıbbi personellerin ödeneklerinin artırılması, ihtiyaç halinde personellere hizmet verilmesi ve tıbbi tehlikeler için bir tazminat fonu kurulmasına” dair son kararını memnuniyetle karşıladı.

Yapılan açıklamada “Maruz kaldıkları tehlikeler sebebiyle tıbbi personelleri destekleme girişimi olarak ödeneklerinin arttırıldığını ayrıca koronavirüs ile mücadelede hayatını feda edenler için tazminat verileceğini ve kanun hükümlerinin, geçen Şubat ayında ülkede ilk vakanın ortaya çıktığı döneme kadar geri dönük olarak uygulanmasına karar verildiği” belirtildi.

Öte yandan, havacılık sektörünün aşamalı olarak düzelmeye başladığı doğrulandı. EgyptAir Holding Şirketi uçuşların “Bir dizi ülkenin uluslararası hava trafiğine tekrar başlamasının ardından gelecek ayın başından itibaren 35 destinasyona” yükseleceğini duyurdu.

Ülkedeki resmi taşıyıcı olan Şirket, Kurban Bayramında iç hatlar uçuşlarını artırma kararı aldı. Aynı bağlamda, sağlık yetkilileri ve Koronavirüs Bilim Kurulu, Kurban Bayramı kutlamaları sırasında ihtiyati tedbirlerin alınmaya devam edilmesine yönelik uyarılarını yenilediler.

Kahire valisi Halid Abdul Al “Kahire’deki devlete bağlı tüm kesimhanelerin, kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlar için ücretsiz olarak açık olacağını ve çevrenin, toplum sağlığının ve hijyenin korunması ve kesimhane dışında kesimlerin yapılmadığından emin olunması için denetimlerin sıkılaştırılacağını” ifade etti.

Mısır Yükseköğretim Kurumu ilk ders döneminin 17 Ekim’de başlayacağını ve öğretim yılının gelecek yıl Haziran ayında sona ereceğini duyurdu.

Şarkul Avsat