ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Pompeo: WHO, Çin ile insanların ölümüne neden olan bir anlaşma yaptı

İngiltere basını ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Londra ziyareti sırasında İngiliz parlamenterlere yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü’nü (WHO) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ‘Britanyalıların ölümüne’ neden olmakla suçladığını aktardı.

The Times ve Daily Telegraph gazetelerinin haberlerine göre Pompeo, dün İngiltere Parlamentosu’nda katıldığı özel bir toplantıda Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’u Çin ile yaptığı bir anlaşma uyarınca kararlar aldığını iddia ederek WHO’nun ‘siyasi’ bir organa dönüştüğünü söyledi.

Pompeo, Britanyalıların ‘Ghebreyesus ve Çin arasında yapılan bir anlaşma sonucu’ öldüğünü öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı, Başbakan Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile Çin’i görüşmek üzere İngiltere’yi ziyaret etti. Pompeo ayrıca bu sabah yapılan özel bir toplantıda, Muhafazakar Parti’den parlamenterlerle bir araya geldi.

Buna karşın WHO’da yapılan açıklamada “Her türlü kişisel saldırıyı ve temelsiz iddiayı reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı. WHO Sözcüsü tarafından dün yapılan açıklamada, “WHO, tüm ülkeleri pandemiyle başa çıkmaya odaklanmaya çağırıyor” denildi.

ABD bu ayın başlarında, Çin ile birlikte hareket etmekle suçladığı WHO’dan resmen çekildiğini açıklamıştı.

Şarkul Avsat