Ayasofya Camisi, 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla ibadete açıldı

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 481 yıl cami ve 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, bugünkü cuma namazıyla tekrar ibadete açıldı. Binlerce kişi, namaz için ayrılan alanların dolması üzerine cadde ve sokaklarda saf tuttu.

Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 86 yıl sonra müzeden tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya, bugünkü cuma namazıyla tamamen ibadete açıldı.

Caminin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenen tören tamamlandı.

Toplumun tüm kesimlerinden davetlilerin yer aldığı açılışta, Diyanet İşleri Başkanlığının dua programıyla başladı.

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve diğer bakanlar da katıldı.

Törende ayrıca, eski başbakanlardan Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, parti temsilcileri, üst düzey bürokratlar, STK ve sendika temsilcileri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı öncesi Kur’an okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın duası sonrası, caminin dört minaresinden cuma ezanı okundu.

Ezanın ardından, binlerce kişinin saf tutmasıyla birlikte Ayasofya Camisi’ndeki ilk cuma namazı kılındı.

Hutbeyi Diyanet İşleri Başkanı okudu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesi için minbere elinde kılıçla çıktı.

Cuma hutbesini okuyan Erbaş, Ayasofya’nın açılışının, başta Mescid-i Aksa olmak üzere yeryüzünün “bütün mahzun ve mazlum mescitlerinin ümide kavuşması” olduğunu ifade etti.

Hutbede, “Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, beş asır boyunca cami olarak müminleri bağrına basan mukaddes bir mekânın, aslî vasfını kazanmasıdır” ifadelerine yer verildi.

Erbaş hutbede şunları kaydetti:

Bu kadim mabed, Alemlerin Rabbi olan Allah’a kulluğun ifadesidir. Fatih Sultan Mehmet Han bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar.

Hutbenin ardından cuma namazını kıldıran Erbaş, namaz sırasında Fetih suresini okudu.

Alana binlerce kişi geldi, namaz kılınacak yer kalmadı.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren İstanbul’dan ve şehir dışından binlerce kişi namaz için Ayasofya Camisi’ne gelmeye başladı.

11 farklı noktada kontrol noktalarından geçen vatandaşların, alana girmesine izin verildi.

Salgın tedbirleri kapsamında, bin kişiye cami içinde izin verilirken, camiye giremeyen vatandaşlar namaz için ayrılan diğer alanlara yöneldi.

Namaz için erkekler için 3, kadınları için 2 alan ayrıldı.

Alanlarda yer kalmaması üzerine vatandaşlar cadde ve sokaklarda namazlarını kıldı.

Yoğunluk nedeniyle, camiye gelen vatandaşların izdiham oluşturmasını önlemek için Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu, 2 metro istasyonu da kapatıldı.

Girişlerin yapıldığı kontrol noktalarında kalabalık sürekli artarken, cuma namazındaki izdihamı önlemek için İstanbul Valiliğinin koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu. Tramvay,  Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arasında hizmet veriyor. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldı.

Cuma namazının kılınmasının ardından, vatandaşlar alandan ayrılmaya başladı.

Independent Türkçe