Facebook İsrail’le iş birliği yaparak Filistinli hesapları kapatıyor

Facebook yönetimi Filistin Devlet Televizyonu’nun sayfası da dahil olmak üzere Filistin’e ait sayfaları kapatma girişiminde bulundu.

Sada Social Merkezi “Filistin hesaplarına karşı yeni bir dizi ihlal gözlemlediğini, bunlardan bazılarının silindiğini, bazıların ise silinme tehdidine ilişkin uyarı aldığını” belirtti.

Aktivistler Facebook’u, Filistin sayfalarının içerikleri ile savaşma ve İsrail’in işgallerini desteklemekle suçluyor. Geçtiğimiz yıl ImpACT International for Human Rights Policies tarafından yayınlanan bir raporda Filistinlilerin hesaplarına “Facebook tarafından getirilen kısıtlamalara” ilişkin şikayetleri ve bunlar ile İsrail arasındaki ekonomik çıkarlar arasında bir bağlantı olduğu öne sürülmüştü.

ImpACT International for Human Rights Policies Genel Müdürü Maha Huseyni yaptığı açıklamada İsrail’in Facebook’un bölge merkezine ev sahipliği yapmasının, kendisine Filistinlilerin paylaşımlarının içeriği üzerinde gittikçe artan bir etkiye sahip olmasına imkan sağladığını ve bunun sadece ifade özgürlüğü hakkını kullanan Filistinlilerden onlarca kişinin tutuklanması ile sonuçlandığını belirtti. Huseyni Filistin’e ait sosyal medya platformlarının, Facebook’ta içeriklerin kısıtlanmasına karşı “tekrar tekrar” şikayette bulunduğuna ve bu kısıtlamanın da “İsrail’in uluslararası şirket üzerindeki baskısı ile ilişkilendirilebileceğini” belirtti.

Huseyni Facebook’un üst düzey yetkililerinin defalarca İsrail’i ziyaret ederek kışkırtıcı içerikler ile mücadele ettikleri iddiasıyla anlaşmalar imzaladıklarını dile getirdi. Söz konusu anlaşmalar kapsamında Filistinlilere karşı nefret söylemi yayma ve propaganda yapma çağrısında bulunan “İsrail içeriği” yalnızca nadiren incelenirken Filistin sayfalarının içerikleri büyük ölçüde sınırlandırıldı.

ImpACT, Facebook gibi çok uluslu şirketlerin “ifade özgürlüğünün güçlendirilmesine, nefret ve şiddetin reddedilmesine ve insan onuruna ve hayatına saygı duyulmasına teşvik eden kendi etik kurallarına riayet etmeleri gerektiğinin” altını çizdi.

Facebook geçen sene ve bu yıl Batı Şeria ve Gazze’den onlarca Filistinli basın mensubuna ve aktiviste ait hesapları kapatmıştı. Kapatılan çoğu hesabın geniş bir takipçi kitlesi vardı ve İsrail bu amaçla Facebook’a baskı uygulamıştı. İsrail Adalet Bakanlığı daha önceden yaptığı açıklamada Facebook sitesinin 2017 senesinde İsrail’in taleplerinin yaklaşık yüzde 85’ine cevap verdiğini ve siteden Filistin içeriğine ait verileri kaldırdığını belirtmişti.

Şarkul Avsat