ABD’de koronavirüs vakaları endişe verici derecede artmaya devam ediyor

ABD’de koronavirüs kaynaklı ölü sayısı dün itibariyle 150 bini aştı. ABD’de son 11 günde ölüm sayısında artış yaşanırken bu rakam Haziran ayında 110 bindi.

Bu ay Arizona, Kaliforniya, Florida ve Teksas’taki yüksek orandaki vaka sayıları hastane kapasitesi üzerinde baskı yarattı. Bahsi geçen bu eyaletler Mart ve Nisan ayında koronavirüsün yayılmasını sınırlamak amacıyla alınan tedbirleri hafifleterek ekonomiyi canlandırma hamlelerinden vazgeçmek zorunda kaldı. Teksas eyaleti, virüs kaynaklı ölüm oranından en yükse artışı kaydetti. Şimdiye dek 4 bin kişi yaşamını yitirdi. Teksas’taki yetkililer, hükümetin koronavirüs verilerini toplama yöntemini değiştirmesiyle yüzlerce ölüm bildirdi.

Bu üç eyalette Temmuz ayı içerisinde ölüm rakamlarının artmasına rağmen, New York ve New Jersey hala ülkedeki en yüksek ölümlerin görüldüğü bölgeler. ABD’li sağlık uzmanları, ABD’nin virüsü en kısa sürede kontrol altına almazsa binlerce yeni ölüm görebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Beyaz Saray Koronavirüs ile Mücadele Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx, Mississippi, Indiana, Tennessee, Virginia, Oklahoma, Georgia, Idaho ve Arkansas eyaletleri hakkında endişelerini dile getirdi. Birx dün yaptığı açıklamada, erken önleyici adımlar atmak için vaka sayısında önemli bir artışa tanık olmayan eyaletlere çağrıda bulunarak, yeni enfeksiyon dalgasının 20 ila 30 yaş arasındaki gençler arasında olabileceği konusunda uyardı. Yetkili açıklamasında, “Unutmayın, bu insanların çoğunda hiçbir belirti yok” dedi.

Bu bağlamda Beyaz Saray dün, Başkan Donald Trump’ın Teksas’a ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu. 410 bini aşan vakanın görüldüğü Teksas’da yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti. Kaliforniya, Teksas ve Florida’da vaka sayısında bir miktar azalma görülüyor. Hali hazırda vaka sayısı bakımından ilk sırada yer alan Kaliforniya’da, yaklaşık 9 bin ölüm de dahil olmak üzere 473 bin vaka kaydedildi. Vaka bakımında ikinci sırada yer alan Florida’da ise 442 bin vakanın yanı sıra 6 bini aşkın ölü bulunuyor.

Şarkul Avsat