Müslümanlar Kurban Bayramı’nı kutluyor… Hacılar bugün Akabe cemresine taş atıyor

Müslümanlar bugün Kurban Bayramı’nı kutlarken hacılar da Mina’da büyük cemre yani Akabe cemresine 7 tane taş atacak. Bu, dün hacıların Arafat’a çıkıp haccın en büyük rükunlarından birini eda ettikten ve geceyi Müzdelife’de geçirdikten sonra yapılıyor.

Rahman’ın misafirlerinin hac ibadetinin yapıldığı yerler arasında yolculuk yaparken grup grup ayrılmalarını esas alan plana göre seyirleri gerçekleşti.

Bunun ışığında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Müsteşarı, Mekke Emiri ve Merkezi Hac Komitesi Başkanı Prens Halid el-Faysal yaptığı açıklamada sınırlı sayıda hacı olmasına rağmen bu yılki “olağanüstü” hacda her türlü sektörden işçi gücünün 60 bin kişiye ulaştığını duyurdu.

Prens Halid el-Faysal açıklamasının devamında Mekke’deki Faysaliye’de yeni Hac ve Umre Havaalanı projesinin özellikle hac ve umre için Arafat yakınında hayata geçirileceğini ve Cidde’deki Kral Abdulaziz Havaalanı’na bağlı olacağını belirtti.

El-Faysal iki gün önce MBC kanalında yayınlanan açıklamasında kutsal yerlerdeki yeni planlara ve projelere dikkat çekerek “Mina’daki planın bir kısmının bu yıl ve önümüzdeki yıl hayata geçirileceğini, 40 bin hacı için hazır olacağını ve Mina’da konutun nasıl görüneceğine dair bir deneme olacağını” vurguladı.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Muhammed Benten, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan koruma protokollerine göre Beytullah hacılarının Arafat dağına tırmanışının başarıyla gerçekleştiğini duyurdu. Bakan hacıların öğle ve ikindi namazını birlikte kılmak ve Arafat hutbesine katılmak için belirlenen zamanda Mescid-i Nemire’ye ulaştığını açıkladı. Bakan Arafat’ta erken saatlerde tüm hizmetler ile donatılmış çok sayıda çadırın kurulduğunu belirtti. Bu da hac ibadetlerinin sağlık tedbirlerine ve sosyal mesafeye uygun bir şekilde kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı oldu.

Kutsal yerlere sağanak sağanak yağan yağmur ile birlikte oluşan ılıman bir ortamda, bu yılki hac ibadetini olağanüstü şartlar altında gerçekleştiren hacılar dün Arafat vakfesini başarıyla gerçekleştirdi.

Hacılar bir dizi sağlık protokolü, koruyucu önlemler ve entegre hizmetler çerçevesinde hep birlikte öğle ve ikindi namazını cemederek kılmak üzere erken saatlerde Arafat’taki Mescid-i Nemire’ye doğru akın etti.  Rahman’ın misafirleri sosyal mesafe kuralını göz önünde bulundurarak camide yerlerini aldılar.

Yüksek Alimler Konseyi üyesi ve Kraliyet Divanı Danışmanı Şeyh Abdullah bin Süleyman el-Manie Arafat hutbesi sırasında, Suudi Arabistan yönetiminin bu yılki haccı, Krallığın içerisinde ikamet eden farklı uyruklu kişilerden oluşacak şekilde sınırlı sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirmeye yönelik kararının, insanın güvenliğini sağlamak ve onu salgının oluşmasına sebep olan etkenlerden korumak ve şeriattaki insan hayatını koruma hükümlerini yerine getirmek için koruma ve sosyal mesafe gereksinimlerine göre gerçekleştirme isteğinden hareketle alındığını belirtti. Şeyh Abdullah “Tüm Müslümanlara, Mekke ve Medine’nin korunmasını sağlayan önlemler alan hükümetin, kendilerini bu salgından korumak için aldığı önlemleri dikkate alma konusunda gösterdikleri olumlu tutumdan dolayı teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rahman’ın misafirleri dün güneş battıktan sonra Müzdelife’ye doğru hareket etti ve burada geceyi geçirdikten sonra bugün “Büyük cemreye” yani Akabe cemresine başlıyor. Akabe cemresinin ardından ziyaret tavafı yapılacak. Bunun ardından hacılar Allah’a yakınlaşmak için kurbanlarını kesecek ve yarın ise üç gün süren teşrik günleri başlayacak.

Haccın gereklilikleri içerisinde büyük Akabe cemresi vacip bir ibadet sayılıyor. Aynı zamanda bunun Zilhiccenin 10. gününde güneşin doğuşu ile batışı arasında yapılması müstehaptır.

Hacılar düzgün ve uyumlu bir şekilde kaldıkları yerlere dönmeden önce daha önceden hazırlanan düzenlemelere göre gruplar halinde aşamalı ve güvenli bir şekilde Cemerat Köprüsü’ne ve çevredeki meydanlara doğru hareket etti.

Hacıları tavaf alanına taşımak için sistemli bir program oluşturuldu. Söz konusu program içerisinde hacıların hareket rotasını güvenli ve sağlıklı bir şekilde belirleyebilmek için bariyerler konarak ve yerlere kağıtlar yapıştırılarak herkes arasında sosyal mesafe kuralına uyulmasının sağlanması, bunun gözetmenler tarafından denetime tabi tutulması ve bir grup hacıdan önce ve sonra tavaf ve sa’y alanlarının dezenfekte edilmesi yer alıyor.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali basın mensupları önünde verdiği brifingde hacıların sağlık durumlarının iyi olduğunu ve herhangi bir koronavirüs (Kovid-19) vakası veya halk sağlığı durumunu etkileyen bir hastalığın görülmediğini belirterek hala en üst düzeyde teyakkuzda olduklarına dikkati çekti.

Diğer taraftan Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Güvenlik Sözcüsü Talal eş-Şelhub yaptığı açıklamada kutsal yerlere giriş izni olmayan kişilerin bu alanlara girmesini engellemek için güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmeye devam ettiğini söyleyerek hacıların Arafat ve Müzdelife vakfesinden sonra Mina’ya kolay ve güvenli bir şekilde geçtiğini duyurdu.

Bu sırada Hac ve Umre Bakanlığı Müsteşarı Dr. Hüseyin eş-Şerif hacıların kutsal yerler arasındaki yolculukları sırasında sağlık “protokollerinin” hepsinin dikkate alındığını belirterek hacıların dün Müzdelife’ye vardıklarını ve orada akşam ile yatsı namazlarını kıldıklarını söyledi.

Şarkul Avsat