Hac ibadeti tedbirler ışığında gerçekleştiriliyor

Teşrik günlerini karşılayan hacılar, Peygamber sünnetine uyarak üç cemreden biri olan Akabe cemresini taşladıktan sonra ihramdan çıktı.

İlgili organlar tarafından bu yılki Hac için hazırlanan planlar başarıyla sürdürülürken alınan koruyucu tedbirler ile güvenli, rahat ve kolay bir şekilde ifâda tavafı, Safâ ile Merve tepeleri arasında say gibi Hac ibadetleri eda edildi.

Hacıların Hac protokollerine ek olarak bu yıl alınan istisnai önleyici tedbirlere uyumu fotoğraflara yansıdı.

Suudi Arabistan’daki Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hacıların Müzdelife’den Mina’ya toplandıkları, ardından da ifâda tavafında bulunarak Akabe cemresinde taş attıkları sırada güvenli bir ortam sağlandığı bildirildi.

İlgili hükümet birimleri ile koordineli bir şekilde hareket edildiğini bildiren Hac ve Umre Bakanlığı yerlere yapıştırılan işaretler sayesinde hacılar arasındaki sosyal mesafe kuralının uygulandığını vurguladı.

Akabe cemresinin sağlık yolunda önleyici tedbirler alan söz konusu bakanlık tarafından verilen steril taşlar ile taşlandığı bildirildi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, hacıların sağlık durumunun güven verici olduğunu, herhangi bir vaka veya hastalığın kaydedilmediğini ifade etti. Muayenehanelere 93 kişinin başvurduğunu, bu kişilerin tedavisinin de hemen yapıldığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Sözcüsü Tallal eş-Şelhub, güvenlik görevlilerinin kutsal mekanlara girişi kontrol etmek ve tedbirleri ihlal edenleri belirlemek için sıkı güvenlik kordonu uyguladığına dikkat çekti.

Hac ve Umre Bakanlığı Planlama ve Strateji Sorumlusu Dr. Amru el-Meddah da hacıların ibadetleri sırasında sağlık ve ihtiyati tedbirler ile sosyal mesafeye dikkat ettiğini kaydetti.

Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Krallığın farklı yerlerinde koronavirüsle mücadelede alınan önlemler ve sosyal mesafe eşliğinde güvenli bir şekilde sabah namazı eda edildi. Aynı zamanda tüm dünya ve Müslümanların bu musibetten kurtulması için dua edildi.

Verdiği hutbede “Şayet bir Müslüman iyi işler yapmaya niyet eder de bir mazeretten ötürü yapamazsa niyetinin ecri yazılır” diyen Mescid-i Haram İmam Hatibi Şeyh Dr. Abdullah el-Cuheni, Krallığın yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl sınırlı sayıda hacı kabul etme kararının İslam şeriatının insan hayatını koruma prensibi üzerine hacıların güvenliği için alındığını vurguladı. Ayrıca insanları endişelendiren koronavirüs salgınının kalplerin ve akılların Allah’a yönelmesini sağladığını, ibadetleri ihlaslı bir şekilde eda etmenin önemine ışık tuttuğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suudi Arabistan’ın bu yıl hacıları mümkün olduğu kadar güvende tutmak için attığı adımlardan ve hacı sayısının sınırlı tutulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. WHO Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Dr. Ahmed el-Manzuri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün Suudi Arabistan’ın bu yılki Hac ibadeti için farklı milletlerden sınırlı sayıda hacıyı kabul etmesi kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirmek istiyorum. Nitekim bu karar, hacıları güvenliğini sağlama Krallık dahili ve haricindeki sağlık güvenliğini artırma niyeti taşıyor.”

Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, koronavirüs ile mücadele tedbirlerini ve bu minvaldeki prosedürleri ihlal edenlere yönelik hüküm ve cezaların onaylanmasını öngören kraliyet emrine binaen, Hac ibadeti yapılan alanlara giriş talimatlarını ihlal eden 2 bin 50 kişinin tutukladığını, bu kişiler hakkında yasal işlemlerin gerçekleştirildiğini duyurdu.

Daha önce yapılan açıklamalarda bu yılki Hac mevsimi için alınan koruyucu önlem ve prosedürler doğrultusunda sınırlı sayıda hacı alınacağı ve söz konusu prosedürleri ihlal edenlere belirlenen talimatların uygulanacağı duyurulmuştu.

Şarkul Avsat