Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref

Körfez İşbirliği Konseyi: İran’ın BAE’ye yönelik tehditleri bölge için tehlikeli çağrışımlar içeriyor

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK), dün (pazar) yaptığı açıklamada, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik tehditlerinin “bölgenin güvenliği ve istikrarına yönelik tehlikeli çağrışımlar içerdiğini” belirterek Tahran’ı ülkelerin bağımsızlığına saygı duymaya ve iç işlerine müdahale etmemeye çağırdı.

KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el- Hacraf, yaptığı açıklamada, “İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve bazı İranlı yetkililerin Arap Körfezi bölgesinin güvenliği ve istikrarı üzerinde tehlikeli yankıları olan ve diplomatik normlara aykırı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik tehditlerini” kınadığını ifade etti.

Dr. Hacref, İran’ı “Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması’nın ve uluslararası hukukun temel ilkelerine ve devletlerin egemenliğine saygı ve iyi komşuluk politikasına dayalı ilkelerine bağlı kalmaya” çağırarak iç işlerine müdahale etmemesini ve anlaşmazlıkların tehdit veya güç kullanarak değil, barışçıl yollarla çözülmesini talep etti.

Hacref açıklamasında “Körfez İşbirliği Konseyi’nin, BAE’nin egemenliğine, güvenliğine ve istikrarına yönelik her türlü tehdide karşı ortak savunma ilkesine dayalı olarak BAE’nin yanında yer aldığını” vurguladı. Ayrıca, “Körfez İşbirliği Konseyi’nin güvenlik ve istikrarı bölünmezdir” diyerek “tehdit dilinin bölgede ve tüm dünyada güvenlik ve istikrara hizmet etmediğini” ifade etti.

Şarkul Avsat