Mısır Maliye Bakanı Muhammed Maait

Mısır ve Irak, Beyrut patlamasının ardından limanlardaki tehlikeli maddelerden kurtuluyor

Mısır Maliye Bakanı Muhammed Maait, Beyrut Limanı’nı yerle bir eden büyük patlamanın ardından Kahire’nin limanlarda terk edilmiş durumda kalan tehlikeli maddelerden kurtulmaya başladığını bildirdi.

Maliye Bakanı Meclis’te yaptığı konuşmada, “Beyrut’ta yaşananlar kendimizi gözden geçirmemizi sağladı ve limanlarda bulunan büyük miktarlarda ihmal edilmiş tehlikeli maddelerden kurtulduk. Petrol, savunma ve içişleri de dahil olmak üzere çok sayıda bakanlığa teslim edilen maddeler var. Önümüzdeki Aralık ayına kadar Mısır limanları tüm ihmal edilmiş tehlikeli maddelerden tamamen temizlenecek” dedi.

Bakan, yeni gümrük prosedürleriyle limanlarda gözetimin artırılacağını da sözlerine ekledi.

Güvenlik önlemleri alınmadan depolanmış iki bin tondan fazla amonyum nitrat nedeniyle 4 Ağustos’ta meydana gelen Beyrut Limanı patlaması, 170’den fazla kişinin ölümüne, başkentin de büyük bölümlerinde yıkıma neden oldu.

Irak Gümrük Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Um Kasr Limanı’nda kamu şirketleri ve Iraklılara ait tehlikeli ve yüksek patlayıcı riski taşıyan kimyasal maddelerin bulunduğu terk edilmiş 513 konteynerin taşıdığı tehlike konusunda uyardı.

Gümrük İdaresi Genel Müdürü Halid Salah düzenlediği basın toplantısında, “Gümrük İdaresi, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından, sınır limanlarının bütünlüğünü korumanın yanı sıra kimyasal ve tehlikeli maddelerin depolanması ve taşınması risklerine karşı önlem almak için hükümetin talebi üzerine Um Kasr ticari limanındaki tehlikeli konteynerlere ilişkin kapsamlı ve ayrıntılı bir envanter hazırladı” dedi.

Halid Salad söz konusu açıklamasında Um Kasr limanında terk edilmiş konteynerlerin 6 bin 431’e ulaştığını söyleyerek, “Bunlardan 513’ü tehlikeli, yüksek derecede patlayıcı ve zehirli kimyasallar taşıyan konteynerler olarak sınıflandırıldı. Bunlardan 20’si tahliye edildi” diyerek, kazaları önlemek için kamu ve özel sektördeki kimyasal madde ithalatçılarına, limanda bulunan terkedilmiş konteynerlerin tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat