Tunus, koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti

Yeni ve Gelişen Hastalıklar Milli Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye, halkın hayatlarını tehdit eden koronavirüs gelişmeleri ve hastalığın yayılma hızı sebebiyle Tunus’un güney doğusundaki el-Hammah şehrinde akşam saat 17.00’dan sabah 05.00’a kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındığını duyurdu.

Müdüre, salgını kontrol altına almayı ve yayılmasını sınırlamayı amaçlayan bu tedbirin istisnai ve geçici olduğunu belirtti. Şehir halkının sağlık protokollerine uyması, tıbbi maske kullanmaları, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına bağlı kalmalarının normal hayata dönebilmeleri için en iyi çözüm olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz dönemde Tunuslu yetkililer, koronavirüs salgınının yeni bir dalgasını kontrol altına almak için çeşitli önleyici kararlar almıştı. Virüs sebebiyle dün altıncı ölüm vakasını kaydeden ülkenin güney doğusundaki Kabes eyaletine bağlı el-Hammah ilinde salgın durumunun kademeli olarak kötüye gittiği görülünce bölgedeki önlemler de sıkılaştırıldı. Ayrıca el-Hammah şehrinde süresi uzatılabilecek şekilde bir hafta süreyle sokağa çıkma yasağı getirildi.

Vaka sayısının artması ve kısa sürede 400 vaka sınırının aşılması nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulanması yönünde Hammah Belediye Başkanı hükümete resmi talepte bulundu. Bu durum, bazı sağlık uzmanlarının bir hafta geç saydıkları kararın alınmasına yol açtı.

İlk salgın vakasının tespit edildiği geçtiğimiz Mart ayının başından bu yana Tunus, bin 342’si 27 Haziran’da sınır kapılarının açılmasından sonra olmak üzere 2 bin 607 vaka kaydetti. Sınır kapılarının açıldığı tarihten bu yana koronavirüs sebebiyle yaşanan ölüm sayısı 50’den 64’e yükseldi.

Sınırlar açıldıktan sonra, Tunus’taki Kayravan, Sousse, Ben Arus, el-Kef, Tatavin, Gafsa, el-Mehdiyye ve Kabili gibi birkaç vilayette salgın yeniden yayılma gösterdi. Bu durum tekrar kapsamlı karantinaya başvurmayacağını ve salgınla başa çıkmak ve birlikte yaşayacaklarını vurgulayan sağlık yapılarının önündeki tehlike çanlarının çalmasına ve ülkenin her yanındaki ekonomik ve sosyal faaliyetleri aksatmadan, salgından etkilenen bölgelerde olağanüstü önlemler almaya itti.

Şarkul Avsat