ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Hartum Havalimanında karşılandı.

ABD’den Sudan’a 15 yıl aradan sonra ilk resmi ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ömer el-Beşir’in 2019’da devrilmesinin ardından ülkesi adına Sudan’a yapılan ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek üzere başkent Hartum’a ulaştı.

Pompeo, İsrail ziyaretinin ardından Sudan’a geldi.  ABD’den Sudan’a yapılan son üst düzey resmi ziyaret 2005 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından yapılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İsrailli yetkililerle görüştükten sonra Sudan’a geldi. Orta Doğu turu yapan Pompeo, Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanından bu sabah Sudan’a hareket etti.

Pompeo’nun İsrail’den bindiği uçak, diplomatik ilişkilere sahip olmayan İsrail ile Sudan arasındaki ilk direkt uçuş oldu. Pompeo yaptığı açıklamada, “İsrail ile Sudan arasındaki ilk resmi direkt uçuşta bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Pompeo’nun, Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde, Sudan hükümetine Amerikan desteği ve İsrail ile Sudan arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi konularının ele alınması bekleniyor.

Öte yandan, Pompeo, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Orta Doğu turu kapsamında Sudan’dan önce İsrail’e gelmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile görüşen Pompeo, İsrailli yetkililerle bölgesel güvenlik meseleleri, İsrail’in İran karşıtı planları ve İsrail’in ABD ile ilişkileri gibi konuları ele almıştı.

15 yıl sonra ilk resmi ziyaret

ABD’den Sudan  yapılan son üst düzey resmi ziyaret 15 yıl önce (2005 yılında ) dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından yapılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo , Sudan’ın ardından BAE ve Bahreyn’e de ziyarette bulunacak. Pompeo’ya temaslarında ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da eşlik ediyor.

Şarkul Avsat