Irak-Türkiye sınırının karşısında Kamışlı-Malikiye otobanı üzerinde duran bir Amerikan askeri.

Suriye-Irak sınırında ABD ve Rusya yine karşı karşıya geldi

Suriye’deki ABD ve Rus askerleri arasında yeni bir sürtüşme yaşandı. Kamışlı kentinin doğu kırsalındaki Irak sınırına yaklaşmaya çalışan Rus konvoyu, ABD konvoyu tarafından durduruldu.

Kamışlı ve Malikiye (Derik) arasında bulunan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarına uzanan otobanda, ABD konvoyu, Simelka Sınır Kapısı’na ulaşmaya çalışan Rus askeri polislerine ait konvoyu durdurdu. ABD tarafının geçişe izin vermemesinin ardından Rus konvoyu hareket noktası olan Kamışlı’ya geri döndü.

Olay sırasında bölgede bulunan görgü tanıklarının aktardığına göre, ABD’ye ait 4 zırhlı araçtan oluşan konvoy, Rus askeri polislerine ait 3 askeri aracı durdurdu. ABD askerleri, Rus konvoyunun Kamışlı’nın 30 kilometre doğusundaki El-Kahtaniye’den (Gıre Spi) geçmesine izin vermedi. Olay esnasında iki Rus savaş uçağının bölge üzerinde uçuş yaptığı bildirildi.

Türk ordusu ve desteklediği silahlı muhalif grupların Haseke’ye bağlı Rasulayn ile Rakka’ya bağlı Tel Abyad bölgesini kontrol altına almasının ardından Washington destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye rejimi arasında Ekim 2019’da bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşma doğrultusunda Suriye ve Türkiye sınır hattı boyunca Esed’in düzenli ordusu ve Rus askerleri konuşlanmıştı.

Bölge sakinlerinin aktardığına göre, ABD konvoyu geçtiğimiz günlerde Rus konvoyunu takip etmek amacıyla rutin devriye faaliyetleri gerçekleştirdi. ABD askerleri Rus konvoyunun geçişlerini engellemek amacıyla Kamışlı ve Derik kırsalında anayol ve tali yollarda duruyor. Ruslar Simelka Sınır Kapısı’na ulaşarak Türkiye sınırı karşısında konuşlanmaya çalışıyor. Ancak Washington Fırat’ın doğusunda konuşlanan güçlerine destek sağlamak amacıyla söz konusu kapıyı komşu Irak’taki üslerden gelen askeri konvoyların geçişi için kullanıyor.

ABD askeri takviyeleri sürdürüyor

ABD, Haseke’deki üssüne askeri takviyeleri sürdürüyor. Bu kapsamda Pazar günü ABD’nin IKBY’deki üslerinden lojistik malzeme ve askeri teçhizat taşıyan 50 tır Simelka Kapısı’ndan geçerek Tel Bedr köyüne girdi. Köy uluslararası yolun (M4) kavşağında batıdaki Tel Tamir kasabasına, kuzeyde Dırbesiye beldesine, güneyde Haseke vilayetine ve doğudaki Kamışlı kentine uzanır. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 50 tırdan oluşan konvoyun, geçen hafta Haseke’nin Eş-Şeddadi beldesindeki ABD üssüne lojistik malzeme ve askeri teçhizat taşıyan ikinci konvoy olduğunu belirtti.

Gözlemevi, yaptığı açıklamada, Suriye rejim bölgelerinden silah, mühimmat ve lojistik malzeme taşıyan 13 Rus askeri aracın Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa beldesindeki rejim üssüne yöneldiğini bildirdi.

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Myles Caggins, yaptığı açıklamada, Suriye’deki Uluslararası Koalisyon güçleri ile Rus güçleri arasında 5 yıl önce saldırmazlık anlaşması imzalandığını hatırlatarak, “Rus güçleriyle saldırmazlıkla ilgili özel bir ofisimiz var. Moskova’nın da her iki tarafın askeri devriyelerinin günlük hareketini koordine eden, programları, devriyenin hedefini ve askeri ve hava sahasını belirlemek için bir ofisi var” dedi.

Caggins, koordinasyonun her iki tarafın askeri önceliklerine göre şekillendiğini, bu çerçevede müttefik güçlerin sahadaki konuşlanmasıyla ilgili tüm düzeylerde görüşmelerin yapıldığını belirterek, “Her iki taraf da karşı tarafın nereye gideceğini ve bu bölgede devriye gerçekleştirme gerekçelerini tamamen biliyor” ifadesini kullandı.

Caggins, ABD devriyelerinin DEAŞ’ın yenilgiye uğratıldığı Fırat’ın doğusunda konuşlandığını söyledi. Tel Tamir, Kamışlı ve Derik sakinleri ABD konvoyunun Rus konvoyunu engellediği durumlara zaman zaman şahit oluyor. Caggins, bu tür durumlarda irtibat subaylarının derhal Ortak Harekât Odası ile iletişimi geçtiğini, gerginliği tırmandırmama, sorunu çözme ve hareket noktalarına dönüşle ilgili emirler geldiğini ve iki tarafın askerlerinin disipline bağlı kaldıklarını kaydetti. ABD askerlerine yaklaşan yerel sakinlerin selam verdiğini aktaran Caggins, “Evet, onları izliyoruz. ABD bayrağının bulunduğu devriyelerin geçişinde bize gülümsüyorlar” dedi.

Yerel haber sitesi ve ajanslarından Welayeti News, North Press, Aso Ağı ve Hawar Ajansı’nın servis ettiği fotoğraf ve videolarda yerel halkın Rus devriyelerine taş atarak kovduğu görülüyor. Rus güçlerinin askeri karargahlar inşa etme çabalarıyla ilgili yayınlanan görüntülerde halk bu durumu protesto ederek Rus güçlerinin bölgeden çıkması yönünde sloganlar atıyor.

Şarkul Avsat