Suudi Arabistan’da terörle suçlanan kimselerin ‘idam’ kararı gözden geçirilecek

Suudi Arabistan Başsavcısı Suud Bin Abdullah Bin Mübarek el-Muceb, küçük yaşta suç işleyen üç sanığa verilen idam kararının yeniden gözden geçirilmesini emretti.

Başsavcının kararı, geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan Kraliyet emrine atıf olarak geldi. Kraliyet kararnamesine göre, 2018 yılında çıkarılan Çocuk Adalet Yönetmeliği, (yayınlanmadan önce hakkında nihai idam cezası verilen kişilere için de geçerlidir) “eğer bir çocuk 15 ila 18 yaş arasında idam cezası gerektirecek bir suç işlemişse, 10 yıldan fazla olmamak koşuluyla ıslah evine yatırılması yeterli olacaktır” ifadeleri yer alıyordu.

İnsan Hakları Komisyonu’na göre, “Kraliyet kararnamesi, on yılı aşkın bir süre için ıslah evi cezasına çarptırılan kişiler de dahil olmak üzere 18 yaş altı kişilere uygulanan idam cezasının, ıslah evlerine yatırılma cezasıyla değiştirilmesine ilişkin tüm icra meselelerini düzenledi. Söz konusu prosedürlerin hiçbiri bu emrin uygulanmasına bir istisna teşkil etmez.”

Komisyon Başkanı Avvad bin Salih el-Avvad konuyla ilgili yaptığı açıklamada, alınan bu kararların, hukuk sisteminde gerçekleştirilen önemli bir reformun yanı sıra insan haklarının geliştirilmesinde önemli bir ilerleme olduğunu söyledi. Avvad açıklamasında, alternatif cezaların İnsan Hakları Komisyonu’nun ceza fikrinde reformun etkisini derinleştirdiği ve hükümlüleri yeniden bütünleştirme ve rehabilite etme çabalarının güçlendirilmesine katkıda bulunduğu bildirerek, bu adımların Suudi Arabistan Krallığı’ndaki yargı ve cezaevi sistemlerinin gelişimini destekleyen önemli bir ilerleme olduğuna dikkati çekti.

Gözden geçirme kararı 2016 yılında terörle ilgili suçlardan yargılanan ve 18 yaşını geçmemiş olan Ali el Nimr, Davud el Mehun ve Abdullah ez Zahir gibi kimselerin idam edilmesinin ardından gelmişti.

2012 yılında tutuklanan Nimr ve Mehrun tutuklandıkları dönem 17, Zahir ise 2011’de tutuklandığında 15 yaşındaydı.

Suudi Arabistan, son beş yıl içerisinde 2030 Vizyonu’na odaklanarak, insan hakları, kadın ve işçi hakları, sağlık ve eğitim sisteminin geliştirilmesi ve kamu hizmetleri de dahil olmak üzere tüm toplum gruplarını içeren 70’den fazla reform kararının üzerinde önemli bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

Şarkul Avsat