Suudi Arabistan’da eğitim dönemi başlamadan önce ders kitapları teslim edildi.

Suudi Arabistan’da uzaktan eğitim başlıyor

Suudi Arabistan öğrencilerin uzaktan eğitimin uygulanacağı yeni eğitim döneminde ders başı yapmasının yanı sıra bazı üniversiteler ve teknik enstitülerde ise öğrencilerin sınıflara dönmesine hazırlanıyor.

Kamu sektörü çalışanları da aylar süren aşamalı normal hayata dönüş sürecinin ardından yarın tam sayı ile iş başı yapacak.

Suudi Arabistan’da son iki aydan bu yana günlük vaka oranlarında sürekli ve aşamalı olarak düşüş kaydedilmesi ile iyileşme oranının yaklaşık yüzde 92’ye ulaşmasına rağmen eğitimin, 7 haftalık bir süreliğine uzaktan eğitim olarak uygulanması kararı alındı. Sürecin 5. haftasında veya daha öncesinde durumun yeniden değerlendirilerek eğitim döneminin kalan haftalarındaki derslerin durumunun gelişmelere göre belirlenmesine karar verildi.

Öte yandan kamu sektörü çalışanları iş yerlerinde çalışmanın askıya alınmasından yaklaşık 5 ay sonra iş yerlerine geri dönüyor.

Suudi Arabistan’da art arda üçüncü gününde de günlük vaka sayıları bin 100’ün altında kaydedildi. Bu rakamlar koronavirüs salgının ülkede ortaya çıktığı Nisan ayının ortasında kaydedilen vaka sayıları ile aynı oranda.

Sağlık Bakanlığı, ülkenin 115 şehrine dağılmış olan bin 69 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 312 bin 924’e yükseldiğini ayrıca bin 148 hastanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 287 bin 403 kişiye ulaştığını duyurdu.

Suudi Arabistan’da koronavirüs testlerinin yapılmaya devam edilmesi ile tamamen normal hayata dönülüyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 28 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısı 3 bin 813 kişiye yükselirken aktif vaka sayısının 21 bin 708 kişi olduğu ve vakaların bin 576’sının sağlık durumunun kritik olduğu belirtildi.

Bahreyn

Bahreyn’de 23 Mart’ta tüm cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılınmasının askıya alınmasından bu yana ilk kez dün tüm ihtiyati önlemlere uyularak camilerde sabah namazı kılındı.

Adalet, İslami İşler ve Vakıflar Bakanlığına bağlı İslami İşler Yüksek Kurulu tarafından alınan cemaat ile namaz kılınmasının aşamalı olarak tekrar başlatılması kararının ardından camiler dün sabah namazı için kapılarını açtı.

Bakanlık çarşamba günü, camilerin cuma gününden itibaren sadece sabah namazlarının kılınması için ibadete açılmasını kararlaştırmıştı.

Bakanlık cemaat ile ibadet için aşamalı geri dönüşte gerekli önlemler ve hazırlıklar doğrultusunda bazı şartlar belirledi. Belirlenen şartlar, camilere giriş ve çıkış sürecinde cami içinde ve kapısında toplanma ve yığılmanın oluşmasının engellenmesi, camilerin namaz vaktinden on dakika önce açılması, ezan ile namaz arası vaktin 5 dakika olarak belirlenmesi, camilerin namazın bitiminden 10 dakika sonra kapatılması, ibadet eden kişilerin kurallara uygun bir şekilde namazlarını bitirmelerinin ardından herhangi bir gecikme ve yığılma oluşmadan camilerden çıkmasından oluşuyor.

Belirlenen şartlar arasında ayrıca, hasta kişilerin, kadınların ve 15 yaş altı kişilerin camilere girmelerinin yasaklanması, yaşlıların gereklilik durumunda evlerinde namaz kılmaya teşvik edilmesi, camide bulunması kendisinin veya diğer insanların hastalanmasına sebep olacak veya olacağı düşünülen kişilerin camilere girişinin engellenmesi ve ibadet eden kişilerin sağlığının güvence altına alınması için diğer koruyucu şartların yanı sıra kuralları ihlal ederek camilere giren kişiler için açık ve caydırıcı cezalar konulması da yer alıyor.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) farklı milletlerden 390 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiği açıklandı. Vakaların tümünün sağlık durumunun stabil olduğu ve gerekli tedaviyi gördüğü belirtilirken salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısının 68 bin 901 kişiye yükseldiğine dikkat çekildi.

BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı virüse bağlı olarak bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 379’a yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık 389 kişinin daha tedavi görerek tamamen iyileştiğini, böylece sağlığına kavuşanların sayısının 59 bin 861’e ulaştığını duyurdu.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada 633 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 83 bin 578 kişiye yükseldiğini, 3 vakanın daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölü sayısının 525 kişi olduğunu açıkladı.

Bakanlık, 798 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen kişi sayısının 75 bin 320’ye ulaştığını duyurdu.

Yapılan açıklamada yoğun bakımda olan hasta sayısının 94 kişi olduğu, tedavi gören hasta sayısının ise 7 bin 733 kişi olduğu belirtildi.

Katar

Katar Halk Sağlığı Bakanlığı 208 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedilmesi ile aktif vaka sayısının 2 bin 983 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık, 220 vakanın daha sağlığına kavuşması ile ülkede iyileşen hasta sayısının 115 bin 17 kişiye ulaştığını ve bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısının 196’ya yükseldiğini belirtti.

Suudi Arabistan