Lübnan’ın Berlin Büyükelçisi Mustafa Edib.

Lübnan’da hükümeti kurmak için Mustafa Edib önerildi

Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri’nin tavsiyesiyle birlikte Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Emel Hareketi ve Hizbullah’ın onayı ile yeni hükümetin kurulması için Lübnan’ın Berlin Büyükelçisi Mustafa Edib’in isminin öne çıkarılması, hükümetin yaşadığı sıkıntıları sona erdirdi.

Şarku’l Avsat’ın elde ettiği kulis bilgilerine göre hükümeti kurma görevi için Hariri’nin halası milletvekili Behiye Hariri, milletvekili Samir el-Cisr ve eski Bakan Raşid Derbaş gibi birkaç isim öne sürüldü. Ancak Hariri, “Bunlardan herhangi biri sanki benmişim gibi. Doğrudan bir rol istemiyoruz” dedi.

Edinilen bilgilere göre bugün Beyrut’u ziyaret edecek olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Temsilciler Meclisi Başkanı Berri ile dün yaptığı telefon görüşmesinde söz konusu isimle ilgili varılan anlaşmadan haberdar edildi.

Şarku’l Avsat’a konuşan ‘8 Mart Koalisyonu’ndan bir kaynak, isim konusundaki çözümün, Macron’un uzlaşmayla bir hükümet kurma ve Lübnan’a yapılacak herhangi bir yardımı gerçek bir reform sürecine bağlama konusundaki ısrarı sonrasında dayatıldığını söyledi.

Söz konusu kaynaklar, Hariri’nin, Ulusal Havacılık Şirketi Middle East’in Yönetim Kurulu Başkanı Muhammad al-Hut, Temyiz Başsavcısı Gassan Uveydat ve Mustafa Edip olmak üzere üç isim önerdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Avn, kendisiyle daha önce yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle el-Hut’u reddetti, Uveydat için de çekinceleri oldu.

Kaynaklar, hükümeti kuracak isimle ilgili anlaşmanın henüz tamamlanmadığını da öne sürdü.

Macron’un Beyrut ziyaretindeki gündeminde, ülkeyi siyasi çıkmazdan kurtarmanın yollarını tartışacağı ve Lübnan siyasi sınıfını gerekli reformları yapacak bir hükümetin oluşumunu hızlandırmaya zorlayacağı birkaç siyasi toplantı yer alıyor.

Avn ile yaptığı telefon görüşmesinde, yeni hükümeti kurma çabalarına verdiği desteği yineleyen Macron, Beyrut turuna dünyaca ünlü şarkıcı Feyruz’u ziyaret ederek başlayacak.

Diğer yandan, Lübnan Maruni Patriği Beşara Butrus er-Rai, devletin ekonomik, mali ve sosyal krizden çıkmak ve gerekli reformları gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu tüm yetkilere sahip ‘küçük bir acil durum hükümeti’ kurulması çağrısında bulundu.

Caferi Müftü Şeyh Ahmet Kabalan ise Lübnan’ın istikrarına hizmet edenlerin dışında Doğu ya da Batı’ya tutunmayan bir kurtarma hükümetinin oluşumu hızlandırmak gerektiğini vurgulayarak, “Ülkede yaşanan kriz ölçeğinde çok önemli kararlar almak yeni hükümetin sorumluluğundadır.  Bunun için cesur vatansever liderlere ihtiyaç var. Aksi takdirde Lübnan, ona yardım etmeye karar verenlerin elinde bağımlı ve oyuncak olacaktır” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat