Suudi Arabistan, Sudan hükümeti ve Devrimci Cephe’nin barış anlaşması imzalamasından memnun

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz bakanlığında toplandı. 

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, Sudan hükümeti ve Devrimci Cephe’nin barış anlaşması imzalanmasından duyduğu memnuniyet bir kez daha ifade edilerek, bunun kardeş Sudan halkının barış, kalkınma ve refah özlemlerini gerçekleştirme ve Sudan’ın egemenliği, bağımsızlığı, ulusal birliği ve toprak bütünlüğünü sağlamlaştırma yolunda önemli bir adım olduğunun altı çizildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair yerel ve uluslararası düzeyde yaşanan gelişmeler gözden geçirilirken,  tüm kamu çalışanlarının çalışmaya geri dönüş prosedürleri değerlendirildi.

Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid bin Abdullah el-Kasabi, toplantının ardından açıklama yaptı.

Dr. Kasabi’ye göre toplantıda, koronavirüs nedeniyle bu yıl yaşanan istisnai koşullar ışığında uzaktan eğitim ile başlayan yeni öğretim yılı vesilesiyle öğretmen ve öğrenciler tebrik edilirken, eğitim açısından aile sorumluluğunun önemine vurgu yapıldı.

Bakanlar Kurulu, Saudi Aramco’nun el-Cevf bölgesi ve kuzey sınırında doğal gaz ve petrol keşfine değinerek, Enerji Bakanlığı ve Aramco’nun ekonomik çeşitliliği desteklemek için yaptığı sondaj ve üretim çalışmalarına övgüde bulundu.

Yemen’deki İran destekli Husi milislerin, Suudi Arabistan’daki sivilleri kasıtlı ve sistematik bir şekilde silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve balistik füzeler ile hedef alması bir kez daha kınandı.

Toplantıda, Suudi Arabistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında güvenlik alanında işbirliğini öngören anlaşma taslağı konusunda İçişleri Bakanı’na karşı taraf ile görüşme yetkisi verildi.

Suudi Arabistan ve ABD arasında konsolosluk ayrıcalıkları ve dokunulmazlıklarına ilişkin bir anlaşma onaylanırken, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı arasında kültürel alanda işbirliğini içeren mutabakat zaptının onaylanmasına karar verildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan Gümrük Genel Müdürlüğü ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Federal Gümrük İdaresi arasında, onaylanmış ekonomik operatör programının karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşma onaylandı.

Yatırım Bakanı, Suudi Arabistan ve Japonya arasında Suudi-Japon Vizyonu 2030’un uygulanmasına ilişkin mutabakat zaptına ekli bir protokol taslağını Japon tarafıyla görüşmek üzere yetkilendirildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat