Tunus’ta epidemiyolojik durum.

Tunus’ta 19 vilayet kırmızı bölge ilan edildi

Tunus Sağlık Bakanlığı, ülkede kırmızı bölge ilan edilen vilayetlerin sayısında artış olduğunu bildirdi. Vaka sayılarının arttığı Tunus’ta 24 vilayetin 16’sı kırmızı bölgeyken bu sayı 19’a yükseldi.

Bakanlık, Kabes’te 774 vaka, Ben Arus’ta 225 vaka, Kaf’ta 208 vaka, başkent Tunus’ta 200 vaka, Suse’de 167 vaka, Eryane ve Kayrevan’da ise 106 vaka kaydedildiğini bildirdi.

Son zamanlarda vaka sayılarında düşüş olmasına rağmen kırmızı bölge olarak belirlenen listede Sfaks, Monastır, Medenin, Cendube, Nabil, Tatavin, Mehdiye, Sidi Bu Zeyd; Kassarin ve Kabili vilayetlerinin yanı sıra Silyana ve Bizerte de yer alıyor.

Kırmızı listede yer almayan diğer 5 vilayette, her 100 bin kişiden 2 ila 10’u pozitif vaka olarak kaydedildi.

Mart ayında ilk vakanın ortaya çıkmasından bu yana, Tunus’ta, 80 ölüm meydana gelirken, bin 624 iyileşen hasta, 2 bin 259 aktif vaka ve 10’u yoğum bakım ünitelerinde olan 49 kritik hasta bulunmakta.

Sağlık Genel Müdürü ve Kovid-19 Bilim Kurulu üyesi Taher Karkah, Tunus’ta kaydedilen korona vakalarında ki artışın temel sebebinin, alınan tedbirlerin uygulanmamasından kaynaklandığını bildirdi.

Öte yandan Karkah, vaka sayılarının önümüzdeki günlerde artması halinde, olası bir felaket senaryosuna karşı uyardı. Bu durumun Sağlık Bakanlığını, hastalara ilaç tedariki ve sağlık durumlarını takip etme noktasında aciz bırakabileceğini vurguladı.

Karkah yaptığı açıklamada, vaka sayılarında ki artışın, yapılan test sayılarıyla ilişkili olmadığını söyledi. Bu çerçevede Tunus, çoğu ekonomik faaliyetin yeniden başlamasının yanı sıra normale dönüşe hız verdi. Karkah, felaketle sonuçlanabilecek bir noktaya gelmeden önce, alınan tedbirlere uyma çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat