Hindistan koronavirüs vaka sayısı bakımından dünyada ikinci sıraya yerleşti

Hindistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde 90 bin 802 kişide daha yeni tip koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 4.2 milyonu aştığını açıkladı.

Hindistan, böylelikle 4.1 milyon vakanın tespit edildiği Brezilya’nın önüne geçerek, şu ana kadar 6.4 milyon kişinin koronavirüse yakalandığı ABD’nin ardından dünyada en fazla vaka görülen ikinci ülke oldu.

ABD’de şu ana kadar 193 bini aşkın kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, bu sayı Brezilya’da 126 bin, Hindistan’da ise 71 bin 711 oldu.

NDT kanalına göre 1.3 milyar kişinin yaşadığı Hindistan’da son iki gündür günlük vaka sayıları 90 bini aşıyor.

Ancak uzmanlar, birçok ölümün düzgün bir şekilde kaydedilmediği Hindistan’da yeterince insanın test edilmediğine dikkat çekerek, gerçek vaka sayılarının beyan edilenlerden çok daha yüksek olabileceğine vurgu yapıyor.

Hindistan’da sağlık araştırmaları ve biyomedikal bilimlerine fon sağlayan bağımsız bir hayır kurumu olan Wellcome Trust DBT India Alliance’ın Başkanı Şahid Cemil verdiği demeçte, günlük vaka sayılarının son iki hafta içinde 65 binden yaklaşık 83 bine hızla yükseldiğine dikkat çekti.

Hindistan günde 10 milyondan fazla insana test yapıyor ve bu sayıyı artırmayı planlıyor.

Cemil bu adımı atmakta geç kalındığını söyleyerek, “Bu, Hindistan’daki salgının gerçek kaynağı olan asemptomatik insanları ortaya çıkaracak. Vakaların üçte ikisinden fazlasının geldiği kırsal alanlar ve köylerde daha fazla kontrol yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

20 milyonluk nüfusa sahip Yeni Delhi’de dün 3 bin 256 yeni vaka tespit edilirken, bu sayı 73 günün ardından kaydedilen en yüksek sayı oldu.

Şarkul Avsat