BM Hudeyde Anlaşması'nı Destekleme Misyonu Başkanı General Abhijit Guha.

Yemen hükümeti, General Guha’nın değiştirilmesini istiyor

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler Hudeyde Anlaşması’nı Destekleme Misyonu’na (UNMHA) gelecek toplantıların başkanlığını yürütecek Hindistanlı General Abhijit Guha değişene kadar askıya alınacağını duyurdu. 

General Guha, Ekim 2019’da Danimarkalı General Michael Lollesgaard’ın yerine atanmıştı.

Guha, Stockholm Anlaşması’nın Aralık 2018’de yürürlüğe girmesinden bu yana Hollandalı Patrick Kumart ve Lollesgaard’ın ardından UNMHA’nın üçüncü başkanı oldu.

Hudeyde’deki BM Yemen Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ndeki (RRC) hükümet ekibi üyesi Tuğgeneral Halid el-Kevkebani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada UNMHA’nın yalnızca kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için çalıştığını belirtti. Kevkebani açıklamasında şunları söyledi:

“Hudeyde’deki BM misyonu kendisi için çalışıyor. Kararlaştırılan çerçeveyi baz almıyor. Üyeleri misyona ait alanda öldürülen ve can güvenliği misyonun sorumluluğunda bulunan Albay es-Sılahi ile ilgili talebimize ilgi göstermedi. Mesele, anlaşmanın ihlal edilmesi ve misyonun karargahının taşınmasıyla ilgili iş birliği eksikliklerinin oluşudur.”

BM İzleme Komitesi, şehirdeki ateşkes sürecini izlemek için Ekim 2019 sonunda beş angajman noktası yayınladı.

BM izleme komitesi, şehirdeki ateşkes sürecini izlemek için Ekim 2019 sonunda 5 farklı gözetleme noktası konuşlandırmış, Husiler ise bu karara uymamıştı. Tuğgeneral Kevkebani konuya dair şunları söyledi:

“Misyonun özellikle Hudeyde dahilindeki varlığı, tamamının Husi kontrolü altına girmesine neden oluyor. General Guha ve beraberindekiler, misyonun sağlayacağı başarıyı Husileri, işleri ve maaşlarını düşündükleri kadar düşünmüyor. Maalesef maaşları uğruna anlaşmayı iptal ederek Hudeyde’ye yazık ettiler. Nitekim hükümet ekibinin son sözü, taleplerimiz yerine getirilmedikçe General Guha ile herhangi bir toplantı gerçekleştirmeyeceğimiz yönündedir. Bardak taştı. Toplantılarda başarı sağlanması uğruna aslında katlanamayacağımız şeylere katlandık. Anlaşmanın öncelikle insani koridorların açılmasını amaçlamasına rağmen hiçbir koridor açılmıyor.”

Husilerin UNMHA’nın gözü önünde ihlallerde bulunmakla kalmadığını, aynı zamanda toprak işgal etmeye çalıştığını belirten Kevkebani sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhlaller tahmin edilenden daha kötü bir hal alarak yeni toprak işgali girişimlerine dönüştü. UNMHA, Husilerin söylemek istediklerini gündeme getiriyor. General Guha, bunu bir bildiri veya mesaj olarak yayınlıyor. Bu nedenle Yemen Dışişleri Bakanlığı artık Husilere boyun eğen Guha’nın değiştirilmesini talep etti.”

Yemen Dışişleri Bakanlığı, UNMHA’nın ellerinin ve kollarının Husi kontrolü altında bağlandığını, böyle bir durumda çalışmaya devam etmesinin anlamsız olduğunu vurguladı. Yemen Dışişleri Bakanlığı resmi hesabından yapılan açıklamada “Husi milisleri, Hudeyde Anlaşması maddelerinin uygulanması engellemeye, UNMHA’nın çalışmalarını, hareketini ve özgürlüğünü kısıtlamaya, mayınların temizlenmesi, insani yardım koridorlarının açılması, BM devriyelerinin şehir içinde hareket etmesine izin vermeyi reddetmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca UNMHA’nın can güvenliği kendi sorumluluğunda bulunan Albay Muhammed es-Sılahi’nin Husiler tarafından hedef alınması üzerine soruşturma gerçekleştirmediği vurgulandı. Nitekim soruşturmayı reddeden Husiler, BM tarafından yürütülecek herhangi bir soruşturmayı engellemek için bir gözlem noktasını imha etmişti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Husi milislerin Temmuz 2020’ye kadar Hudeyde Anlaşması’na yönelik 7 bin 378 farklı ihlalde bulunduğunu bildirdi. Söz konusu ihlaller arasında “14’ü şehit olmak üzere 97 kişinin öldürüldüğü, 3’ü sivil 83 kişinin yaralandığı” kaydedildi. Bakanlık, Husilerin insansız hava araçları, bombalı botlar ve patlayıcılar ile Hudeyde’yi hedef almayı, aynı zamanda Cevf ve Marib’de seferberlik yürütmeyi sürdürdüğünü de doğruladı.

Yemen hükümeti; Albay Sılahi’nin ölümüyle ilgili şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yapılması, UNMHA karargahının Hudeyde’de tarafsız bir yere nakledilmesi ve Güvenlik Konseyi’nin 2452 sayılı kararı ile belirlenen görevini yerine getirmesini sağlamak için misyonunun çalışmalarının güvence altına alınması talebinde bulunmuştu.

Şarkul Avsat