Muhammed Halife Necm (sağda) ve Yusuf el-Akuri, Buznika Diyalogu’nun ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Fas’ta süren Libya Diyaloğu uzlaşıya yönelik ilerliyor

Fas Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ülkenin başkenti Rabat’ın güneyinde bulunan tatil beldesi Bouznika kentindeki Bahia Sarayı’nda Libya Diyaloğu müzakerelerinin sürdüğünü açıkladı. 

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) ile ortak hareket eden Libya Devlet Yüksek Konseyi heyeti üyesi Muhammed Halife Necm ile ülkenin doğusunu yöneten Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) heyeti üyesi Yusuf el-Akuri dün, üç gündür devam eden ve bunun Libya Diyaloğu’nda bir dönüm noktası olduğunu belirttikleri ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Necm ve Akuri, yaptıkları kısa basın açıklamasında, üç gün süren siyasi diyalogun ‘olumlu ve yapıcı bir şekilde ilerlediğini’ ve herkesin ‘kapsamlı bir siyasi çözümün yolunu açacak iyi ve somut sonuçlar elde etmeyi umduğunu’ belirttiler.

Libya’da yolsuzluğun ortadan kaldırılması ve ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün sona ermesi için net standartlar belirlemeye ilişkin önemli uzlaşılara ulaşıldığını belirten Necm ve Akuri, açıklamalarıyla ilgili daha fazla detay vermediler.

Libya krizinin tarafları dün sabah, üçüncü bir toplantı daha yaparken gizlilik ön plandaydı. Toplantının ardından ortak açıklama yapıldı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynağın Şarku’l Avsat’a aktardığına göre Libya Devlet Yüksek Konseyi üyeleri Libya Merkez Bankası’nın binasının başkent Trablus’un dışına taşınması önerisini reddettiler. Bu nedenle tıkanan diyalog toplantısını takip eden yerel basın, görüşmelerde, Libya Merkez Bankası Genel Merkezi’nin Trablus’ta kalmasının, İdari Kontrol Otoritesi Genel Merkezi’nin Bingazi’de (doğu) bulunmasının ve Sebha (güney) kentinin ise Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun merkezi olmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Yerel basında yer alan haberlerde ayrıca diyaloga katılanların TM üyelerinin Libya Petrol Şirketi (NOC) Genel Merkezi’nin başkent Trablus’ta olması karşılığında, Libya Merkez Bankası Genel Merkezi’nin Bingazi’de olmasını talep ettiklerini söyledikleri aktarıldı. Ancak yine diyaloga katılanların aktardığı bilgilere göre Libya Devlet Yüksek Konseyi heyeti bu öneriye karşı çıktı.

Libya’da çatışan Trablus merkezli Serrac hükümeti ile ülkenin doğusundaki Tobruk Meclisi’ne bağlı güçler, 22 Ağustos ateşkesinin ardından ilk kez bir araya geldi.. Görüşmelere her iki taraftan da beşer kişilik heyetler katılıyor.

Fas’taki görüşmenin ateşkes sonrası siyasi çözüme gidilmesi için öngörülen İsviçre-Montrö’deki asıl görüşmelere hazırlık olduğu ifade edildi.

Montrö’de başlayacak görüşmelere, Fas’ta görüşen heyetlere ek olarak Libya’daki siyasi parti temsilcileri ile Kaddafi döneminden siyasetçilerin de katılması bekleniyor. Fas görüşmelerinde, Libya’ta ateşkes sonrasında varılacak siyasi mutabakatta, ülkenin “Merkez Bankası başkanlığı, petrol şirketi başkanlığı ya da Adalet Bakanlığı” gibi kilit pozisyonlarına hangi taraftan kişilerin atanabileceğinin ele alındığı ifade edildi.

Şarkul Avsat