Fas: Sağlık sektöründeki olağanüstü seferberlik bir ay daha uzatıldı

Fas hükümeti, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele etmek için olağanüstü sağlık seferberliğinin 10 Ekim’e kadar uzatılmasına karar verdi.

Hükümet Sözcüsü Said Amzazi, kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, İçişleri Bakanı Abdul Vafi Laftit’in sunduğu kararname tasarısını onayladığını belirtti. Laftit, Krallıkta salgının yayıldığı bölgelerde ve çeşitli şehirlerde alınan önlemlerin ve olağanüstü sağlık seferberliğinin koronavirüs ile mücadele için ülke topraklarının her yanında yürürlükte kalması gerektiğini söyledi.

Kararname taslağı, İçişleri Bakanı’nın sürmekte olan salgın durumu hakkında sağlanan veriler ışığında yetkili devlet makamları ile koordinasyon içinde ulusal düzeyde uygun gördüğü tüm önlemleri alması için kanunen yetkili hale getirilmesini içeriyor. Aynı şekilde semt, il ve bölge yöneticileri de veriler ışığında gerekli tüm tedbirleri almak için yetkili hale geliyor.

Fas’ta olağanüstü sağlık halinin uzatılması, koronavirüs vaka sayılarının artmaya devam etmesi sebebiyle geldi. Sağlık Bakanlığının Salı günü, son 24 saatte bin 941 yeni vakanın kaydedildiğini, bin 143 kişinin sağlığına kavuştuğunu ve 33 kişinin salgın sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hükümet dün, Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu’na katılan ve koronavirüs salgınının yansımalarından zarar gören bazı işverenler ve işçilerinin, bazı kategorilerdeki serbest meslek çalışanlarının ve Fon tarafından sigortalı olan bazı ücretsiz kişiler için istisnai önlemlerin çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde bir kararname taslağını onayladı.

Kararnamede, düzenleyici metinde belirtilen sektör ve sektör dallarının birinde faaliyet gösteren işverenler tarafından Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu’nda Şubat 2020 vergisi ile yetkilendirilmiş entegrasyon eğitimi çalışanları ve stajyerler için düzenleyici metinde belirlenen süre içerisinde tazminat ödenmesi hedefleniyor.

Kararname, serbest çalışanlar ve Fon tarafından sigortalı olan ücretsiz çalışanlara ek olarak, temel zorunlu sağlık sigorta sistemi ile ilişkili kanun ve 9915 Sayılı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne getirilen kanun gereğince salgın sebebiyle alınan önlemlerden etkilenen faaliyetlerde bulunan meslek sahipleri, serbest meslek çalışanları ve ücret almayan işçiler için bir maaş sistemini oluşturuyor.

Fas Kralı 6. Muhammed dün Başbakan Dr. Saadettin Osmani başkanlığındaki kabine toplantısında, çeşitli bölgelerde okula geri dönüş sürecinin başarılı olduğunu, öğrencilerin dönüşünün benimsenmesi için geniş kapsamlı yerel çabaların yanı sıra yenilikçi ve seçkin modellerin belirlendiğini söyledi.

Osmani meydana gelebilecek bazı istisnaların karışıklığa sebep olmayacağı, Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir eksiklik, sorun veya rahatsızlığı gidermek için duruma müdahale edeceğini ve önemli olanının sağlık önlemlerine ve ihtiyati tedbirlere uyulması olduğunu vurguladı.

Osmani bu aşamanın düzenlemesinin açık bir eğitim mantığına göre belirli aşamalar, tedbirler ve sorumluluklarla tamamlandığını belirtti. Yeni eğitim dönemi 5 Ekim’de başladı. İlk dönemde geçen sene elde edilen kazanımlar belirlenecek ve değerlendirilecek. Yarından (perşembe) itibaren televizyon kanalları, öğrencilerin derslerini takip etmelerine ve tekrar etmelerine yardımcı olmak için ders videoları yayınlamaya başlayacak.

Şarkul Avsat