Brezilya da koronavirüsten ölenlerin gömüldüğü bir toplu mezar

WHO: Koronavirüs ölüm oranları kabul edilemez derecede yüksek

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün,  yeni tip koronavirüsün haftada 50 bin kişiyi öldürdüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu ve ölü sayısının bir milyona yaklaştığını duyurdu.

WHO, dünyadaki ölü ve vaka oranlarının istikrarlı bir durumda olması yerine dramatik bir şekilde arttığını ifade ederken, küresel rakamlarda ani artışlar yaşandığını açıkladı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Çin’de patlak veren ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle 956 bin 864 kişi hayatını kaybetti. Dünya genelinde virüs bulaşan insan sayısı ise 30 milyon 717 bin 711 oldu.

WHO Acil Durum Programı İcra Direktörü Michael Ryan, “Her hafta 1,8 milyon ila iki milyon vaka var. Ölümler ise 40 ila 50 bin arasında” dedi.

Sayıların çok istikrarlı bir şekilde artmadığına işaret eden Ryan, “Bu sayılar küresel düzeyde sabit olsa da,  bazı ülkelerde bölgesel ve alt bölgesel düzeyde, vakalarda önemli artışlara tanık olduğumuz gerçeğini yansıtıyor” dedi.

Öte yandan yeni yayınlanan bir raporda, ABD’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler, sosyal mesafe ve maske takılmasıyla grip vaka oranında yaklaşık yüzde 90 azalma yaşandığı ortaya çıktı.

Daily Mail’in haberine göre, araştırmacılardan oluşan bir ekip, yaklaşık 300 laboratuvardan veri toplayarak, ABD’de ulusal acil durum ilan edilmesinden önceki dönem ile ondan sonraki döneme ait verileri karşılaştırdı.

Araştırmaya göre, grip enfeksiyon oranları Eylül 2019 ile Şubat 2020 arasında yaklaşık yüzde 20’den Mart ve Mayıs 2020 arasında yüzde 2,3’e düştü.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) araştırmacıları, vaka oranlarındaki düşüşün koronavirüse yönelik alınan ihtiyati tedbirlerden kaynaklandığını düşünüyor.

Şarkul Avsat