Suudi Arabistan’da aktif vaka sayısı yüzde 75 oranında azaldı

Suudi Arabistan’da 60 binden fazla bulaşın kaydedildiği sürecin ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aktif vaka sayısı yüzde 75 oranında azalarak yaklaşık 15 bine düştü.

Bu gelişme, Suudi Arabistan’da 5 aydan bu yana ilk kez, özellikle de nisan ayının ortasında kaydedilen rakamlara göre en düşük vaka sayılsının tespit edildiği, günlük 500 vaka olduğu bir dönemde yaşandı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, koronavirüse dair son gelişmelerin aktarıldığı basın toplantısında Suudi Arabistan’da bir ay önce 60-70 bin aktif vaka tespit edilirken şu an sayının yüzde 75 oranda azalarak 15 bine düştüğünü aktardı.

Sağlık Bakanı, durumu kritik olanların sayısının daha önce 2 bin 500’e ulaşırken şu an giderek azaldığını ve bin 200’ün altına düştüğünü kaydetti. Bu düşüşün geçen hafta yüzde 12 oranında yaşandığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı 483 yeni vakanın kaydedildiğini bildirdi. Toplam vaka sayısının 329 bin 754’e yükselirken 27 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, toplam ölüm sayısının ise 4 bin 485’e yükseldiği bilgisini paylaştı. Ülkede bin 9 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının da 310 bin 439’a ulaştığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan’da aktif vaka sayısı 14 bin 830’a, kritik vaka sayısı da bin 138’e düştü.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı, Bahreyn Uluslararası Sergi ve Kongre Merkezi’nde yürütülmekte olan inaktif koronavirüs aşısının klinik denemelerinin üçüncü aşama testleri için 5 binden fazla kişinin gönüllü olarak başvurduğunu açıkladı.

Bakanlık, ağustos ayında gönüllülük başvuruların başlamasının ardından gelen bu katılımın “insanlık için” sloganı altında ulusal görevlerini yerine getiren gönüllülerin toplumsal bilinç ve sorumlulukları sonucu geldiğini belirtti. Başta Veliaht Prens Selman bin Hamad El-Halife olmak üzere birçok üst düzey yetkilinin geçen hafta aşının üçüncü aşama klinik testlerine katıldığı bilgisini verdi.

Bahreyn, önceki tüm adımların başarı ile tamamlanmasının ardından toplum ve insanlığı koruyan güvenli ve etkili bir aşı geliştirmeyi hedefleyen üçüncü aşama klinik denemelerinde son aşamanın gerçekleştirildiği bir süreçte bulunuyor.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı 670 kişinin daha sağlığına kavuşmasının ardından ülkede iyileşen vakaların 90 bin 168’e ulaştığı, tespit edilen 385 yeni bulaş ile toplam sayının 99 bin 434’e yükseldiği bilgisini paylaştı. Ayrıca 3 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü sayısının 584’e yükseldiğini kaydetti.

Bakanlık ayrıca yoğun bakım ünitesindekilerin sayısının 98  olduğunu bildirdi. Tedavi gören toplam vaka sayısını da 8 bin 682 olarak açıkladı.

Umman

Umman Sağlık Bakanlığı ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 93 bin 475’e yükseldiğini ve virüs sebebiyle 846 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bu rakamın vakaların yüzde 0,9’una denk geldiği bilgisinin verildiği açıklamada sağlığına kavuşanların sayısının 85 bin 18’e yükselmesi ile iyileşme oranının yüzde 91,3’e ulaştığı vurgulandı.

Bakanlık ayrıca son üç günde 64 kişinin hastaneye yatırılması ile sağlık tesislerindeki toplam vaka sayısının 554 kişi olduğu, yoğun bakımda ise 172 kişi bulunduğunu belirtti.

Katar

Katar Halk Sağlığı Bakanlığı, 214’ü yerel, 16’sı ise yurt dışından ülkeye dönen ve karantinaya tabi tutulanlardan oluşan 230 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Bakanlık ayrıca 214 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 120 bin 303’e ulaştığını, bir kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesiyle toplam ölüm sayısının 210’a yükseldiğini açıkladı.

Şarkul Avsat