ABD’de koronavirüs kaynaklı ölümler 205 bini aştı

ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümler 205 bini aşarken, Avrupa’da vaka sayılarının artması yetkilileri katı kısıtlamalarını yeniden uygulamaya sevk etti.

Dünyanın en güçlü ülkesi ABD’deki ölü sayısı başkanlık seçimlerinden 41 gün önce 205 bini geçerken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) vakaların tüm dünyada rekor seviyelerde artabileceği konusunda uyardı.

Yeniden seçilmek için zorlu bir mücadele ile karşı karşıya olan ve bazı anketlere göre Demokrat rakibi Joe Biden’in gerisinde kalan ABD Başkanı Donald Trump, 200 bin ölüm eşiğini geçmenin utanç verici olduğunu belirterek, bir kez daha Çin’i suçladı.

Trump, Birleşmiş Milletler’in (BM) 75. Genel Kurul toplantısında yayınlanan videosunda koronavirüsü ‘Çin virüsü’ olarak nitelendirerek, Pekin’i virüsün tüm dünyaya yayılmasına izin vermekle suçladı.

Çin’in salgının başlangıcında kendi sınırları içerisinde iç uçuşlarını kapatırken, yurt dışı uçuşları kapatmayıp virüsü dünyaya yaydığını söyleyen Trump, Çin’in eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.

2019’un sonlarında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs dünya genelinde şu ana kadar 32 milyona yakın kişiye bulaştı, 976 bine yakın kişinin de ölmesine neden oldu.

WHO, 20 Eylül’e kadar olan bir haftada dünya çapında yaklaşık iki milyon vakanın kaydedildiğini açıkladı.

Avrupa’daki artış ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı salgından kaynaklanan yüksek sayıdaki ölümü azaltmak için yeni adımlar atmaya zorladı.

Hükümet, ekonomide yıkıcı bir etki yaratacağı endişesine rağmen virüsü kontrol altına almak için imkanı olanların evden çalışması yönünde çağrıda bulundu.

Johnson, yeni kısıtlamaların altı ay sürebileceği konusunda uyardı ve kış mevsimi birlikte atlatmak için ortak bir çaba yürütülmesi çağrısında bulundu.

İngiltere’de hükümetin bilim danışmanı Patrick Vallance, Johnson’ın açıklamasından önce gerekli önlemlerin alınması halinde Ekim ayında günlük vaka sayılarının 50 bine çıkabileceği konusunda uyarmıştı.

İspanya Sağlık Bakanı Salvador İlla ise başkent Madrid sakinlerinden sosyal teması en aza indirmeleri çağrısında bulundu.

Avrupa genelinde yüzlerce etkinlik iptal edildi.

Nobel ödülü, 1944’ten bu yana ilk kez televizyonda canlı yayınlanacak sanal bir törenle yapılacak.

Şarkul Avsat