Cidde’nin renkli tarihini anlatacak sergi 2022’de açılıyor

Cidde’nin anlatılması bir ömür sürebilecek zengin ve renkli geçmişi 2022’de herkesin ziyaret edebileceği bir sergide sergilenecek. Bab al-Bunt miras binasında açılacak olan Kızıldeniz Müzesi’nde nadir el yazmaları, özel koleksiyonlara ev sahipliği yapacak.

Suudi Arabistan Krallığı’nın batı kıyılarında yer alan şehir, kültürlerin, geleneklerin, dillerin ve etnik kökenlerin birbiriyle kaynaştığı bir nokta. Cidde, yakın zamanda tarihi bölgenin hikayesini anlatacak olan “Kızıldeniz’in İncisi” isimli bir müzeye sahip olacak.

CİDDE’NİN RENKLİ GEÇMİŞİ SERGİLENECEK

Kültür Bakanlığı (MoC), Bab Al-Bunt binasında bulunan Kızıl Deniz Müzesi’nin 2022 sonunda ziyaretçilere açılacağını duyurdu. Binanın konumu tarihsel olarak, Kızıldeniz kıyılarında yaşayanları dünyaya bağlayan Bab Al-Bunt limanı olarak bilinen ve hacılar, tüccarlar ve turistler için şehre giriş için önemli bir geçitti.

Liman, 74 yıl önce Kral Faruk’la buluşmak için Mısır’a yelken açan Krallığın kurucu babası Kral Abdülaziz El Suud’un çıkış noktası olarak da kullanılıyordu. Müze için tasarlanan bina, Cidde tarzına uygun olarak inşa ediliyor.

Binanın adını, Cidde’nin 200 yıl öncesine dayanan eski kapılarından birinin adından da aldığına inanılıyor.

MoC, müzede hem binanın hem de şehrin hikayesini anlatan özel koleksiyonlara, el yazmalarına, resimlere ve kitaplara ev sahipliği yapacağını duyurdu. Müze, Kızıldeniz kıyısının temsil ettiği kültürel değeri ve sakinlerinin deneyimlerini gözler önüne sermeye çalışmasının yanı sıra Cidde, Mekke ve Medine’yi şekillendiren denizcilik, ticaret, hac, çeşitlilik ve diğer kültürel unsurların hikayelerine ışık tutacak.

Suudi Arabistan’ın en önemli sanatçılarından olan Dia Aziz Dia, Cidde’nin tarihteki eşsiz yerinin birçok açıdan anlatılabilecek bir hikâye olduğunu fakat bu tarihi değerleri bir müzede sergilemenin doğru bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Dia, “Cidde’nin güzellikleri ve tarihimiz bir müzeye yerleştirilmeli, çünkü dünyaya kim olduğumuzu göstermek için iyi bir çalışma yapılmazsa, o zaman tüm mirasımız zamanla kaybolabilir” ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN TURİST ÇEKECEK

Suudi sanatçı, uluslararası müze standartlarına ulaşmanın kolay bir iş olmadığını, zira sergide sergilenecek eşyaların, resimlerin ve eserlerin çoğunun, sadece yerli halkı değil, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayabilecek bir müzeye uygun şekilde yüksek vasıflı işçilerle özel ilgiye ihtiyaç duyulacağını da belirtti.

Müze, 100’den fazla yaratıcı sanat eserine ev sahipliği yapacak ve tüm yaş grupları için eğitim programları sunacak.

Sergi, Doğu’nun Batı ile buluşması, açıklık ve yüzyıllarca süren ilerleme gibi zaman boyunca aktarılan dokuma kültürlerin ve geleneklerin hikayelerini anlatacak.

Dia, “Müzede sergilenecek her şey, şehrin tarihini ve dünyadaki özel konumunu gösterecek. Cidde Hac ve Umre için Mekke ve Medine’ye giden hacılar için bir kapı. Aynı zamanda, tarih boyunca Cidde’de olanlar, bunun sonucunda ortaya çıkan etkileşim ve çeşitlilik Cidde’ye geniş bir kültür kazandırdı, çünkü insanlar Suudi Arabistan’daki diğer şehirlerde olduğu gibi tek bir kategoriden veya bir milletten değiller” şeklinde konuştu.

Kızıl Deniz Müzesi, Suudi Arabistan VİZYON 2030 reform programı kapsamındaki Yaşam Kalitesini artırma projesi dahilinde düzenleniyor. Ayrıca, MoC’nin girişimlerinin ilk paketinin bir parçası olan Gelişmiş Müzeler Girişimi kapsamında yer alıyor.

Arab News