İran’da korona salgınında yeni rekor kaydedildi

İran Sağlık Bakanlığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının yükselmesine ilişkin uyarıda bulundu. Ülkede Şubat ayında salgının ortaya çıkmasından bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısı kaydedilerek son 24 saatte 3 bin 712 kişiye Kovid-19 teşhisi konuldu.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, üçüncü koronavirüs dalgının başlaması ile ilgili olarak ISNA’nın haberine göre şu ifadeleri kullandı:

“Meslektaşlarımızın yardımı ile salgının ikinci dalgasını sınırlandırıp büyük oranda kontrol altına alabildik. Ne yazık ki önlemlere uyulmaması sebebiyle salgının tekrar yükselmesine tanık oluyoruz.”

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari tarafından düzenlenen günlük basın konferansında, son 24 saatte, 3 bin 712 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 429 bin 193 kişiye yükseldiği belirtildi. Lari, 178 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam ölüm sayısının ise 24 bin 656 kişiye ulaştığını açıkladı.

Fransız haber ajansının (AFP) aktardığına göre, ülkede kaydedilen bir önceki rekor günlük vaka sayısı 4 Haziran tarihinde 3 bin 574 kişi olarak kayda geçmişti.

İran haber ajanslarıın aktardığına göre, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüse yönelik paylaştığı verilerde bin 817 kişinin daha hastaneye yatırıldı. Yoğun bakım ünitelerinde bulunan ve sağlık durumu kritik olan hasta sayısının 3 bin 922 kişi olduğu belirtilirken iyileşenlerin sayısı 362 bin olarak açıklandı.

Sağlık Bakanlığı 31 şehrin 24’ünü “kırmızı alarm” durumunda tuttu. Tahran “kırmızı alarm” durumunda olan şehirler listesinin başında yer alırken 5 şehir daha “turuncu alarm” durumunda sınıflandırıldı.

İran’da hükümetin sağlık protokollerine uyulması şartı ile Eylül ayı başlarında izin verdiği Aşura tatilinin sona ermesinden yaklaşık iki hafta sonra koronavirüs salgınının üçüncü dalgasının etkileri görülmeye başlandı. Geçen hafta vaka ve virüse bağlı ölüm sayılarında yükselme kaydedildi.

Günlük vaka sayısında bir rekor kaydedilmeden önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dahil olmak üzere İranlı yetkililer özellikle maske takılması gibi koruyucu önlemlere uyma oranında düşüş görülmesine yönelik bir dizi uyarıda bulundular.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Lari “Ne yazık ki, ülkemizde sağlık protokollerine riayet etme ve maske takma oranı düşüyor, aynı zamanda çoğu şehirde hastalığa yakalandığı doğrulanan ve hastaneye yatırılması gereken hastaların sayısında bir artış olduğunu görüyoruz” diyerek salı günü uyarıları tekrarladı.

Lari “Koronavirüsün üstesinden gelinmesi için halkın sağlık görevlileri ile işbirliği yapması gerekiyor.” dedi. Lari ayrıca İran’ın toplum sağlığının korunması için her zamankinden daha büyük bir dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir aşamaya geçtiğini ve maske kullanılmasının toplumsal bir görev olduğnu söyledi.

En kötü henüz gelmedi

Tahran’daki Koronavirüsle Mücadele Komitesi Başkanı Ali Rıza Zali ise, ülkenin koronavirüs ile mücadelesinde en kötünün henüz gelmediğini ancak hastaneye yatırılan vaka sayılarının arttığını belirtti.

Zali, Tahran’da kabul edilebilir vaka sınırını geçen istatiklere işaret eden bir sınıflandırma olduğuna dikkat çekerek hala “kırmızı alarm” durumunda olunduğunu belirtti.

İLNA haber ajansının aktardığına göre, Zali, İstatisiktikler salgında üçüncü dalgaya girdiğimizi gösteriyor diyerek üçüncü dalgının birinci ve ikinci daha hızlı ilerlediğini söyledi. Zali, özellikle başkent Tahran’da bir kez daha kısıtlamaların uygulanmasını talep etti.

Başkentin tecrit altına alınması reddedildi. İran koronavirüs verilerindeki ilk düşüşün ardından salgının yayılmasını engellemek için iki haftalık bir süreliğine uygulanan tedbirleri hafifletti. 11 Nisan’da ekonomi alanındaki çalışmalar yeniden başlatıldı. Uzmanlar bu adımın, vaka sayılarında son zamanlarda görülen artışa neden olduğunu düşünüyorlar.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hükümetin karantina önlemlerini hafifletmesinin vatandaşların salgını önemsememelerine neden olduğunu ve bunun da vaka ve ölüm sayılarında artışa yol açtığını söylüyorlar.

Koronavirüsle Mücadele Komitesi Başkanı Ali Rıza Zali, Sağlık Bakanlığı’nın 16 milyon grip aşısı ithal etmeye çalıştığını belirtti.

Şarkul Avsat