Lübnan’da hastaneler doldu

Önlemlerin uygulanması konusunda rehavetin sürdüğü Lübnan’da vakalar artıyor.

Lübnan’da yeni tip koronavirüse yönelik atılacak adımlara karar verme konusunda yaşanan karışıklık sürüyor. Virüsün yayılmasının engellenmesi için alınan önlemlere uymada yaşanan rehavet ve sağlık sektörünün tıkanmasının yanı sıra geçen hafta vakaların bin eşiğini aşması ile ülkede kriz arttı. Lübnan Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Asım Araci durumu “gerçek bir felaket” olarak niteledi.

Lübnan’da toplam vaka 29 bin 986’ya, ölü sayısı ise 307’ye yükseldi. Araci, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte vakaların artmasının “sağlık sektörünü tükettiğini”, hastanelerde 65 yoğun bakım yatağı (solunum cihazlı) ve 250 hasta yatağı (oksijen tüplü) kaldığını belirtti.

Araci, gelinen noktanın vatandaşların önlemlere riayet etmemesi, Turizm Bakanlığı’nın işletmeleri gerektiği gibi denetlememesi, İçişleri Bakanlığı’nın toplantıların ve düğünlerin takibinde bulunmaması, Çalışma Bakanlığı’nın gerekli standartlara riayet etmeyen özel kuruluşları takip etmemesi ve aynı şekilde Adalet Bakanlığı’nın da kuralları ihlal edenler hakkında hukuki işlemlerde bulunmamasına bağladı. Bakanlıkların koronavirüs ile mücadeleye ilişkin görevlerini yerine getirmede yetersiz kalmalarının doğal sonucunu yaşadıklarını vurguladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine tam bir izolasyon çağrısında bulunmuştu. Ancak bu çağrı, hükümette olumlu karşılık bulmadı. Hükümet, salgının yayıldığı bölgelerde karantina uygulanmasına, önlemlerin ve standartların sıkılaştırılmasına ve kuralları ihlal eden kişiler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar vermişti.

Araci, sağlık sektörünün korunmasının ve salgının kontrol altına alınması için tam izolasyonun zorunlu hale geldiğine inanıyor. Ayrıca tam izolasyonun “eğer son izolasyon önlemlerinde olduğu gibi kurallara uyulmaz ve denetleme yapılmazsa etkili olmayacağını, önemli olanın tedbirlere riayet edilmesi ve ilgili makamların sorumluluklarını yerine getirmesi olduğunu” belirtti.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi üyesi Dr. Abdurrahman el-Bizri’ye gore koronavirüse ilişkin temel sorun, Lübnan’da hükümetin etkisiz kalması sebebiyle oluşan kararsızlık. El-Bizri açıklamasında kriz ile mücadelenin ertelenmesi ve hazırlıksız olunması yerine uygun planların belirlenerek koronavirüs ile mücadelede liderlik edilmesi gerektiğini, aksi takdirde durumun kötüleşeceğini söyledi.

Dr. Abdurrahman el-Bizri, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Lübnan’ın şu an kritik bir aşamada olduğunu, virüsün terel ölçekte yayıldığını, yani artık yurt dışından gelenlerde değil, düşük oranda da olsa tüm bölgelerde vakaların var olduğunu kaydetti. El-Bizri bu durumun tüm hastalara eksiksiz müdahale edilmesini gerektirdiğini vurguladı.

El-Bizri yapılan testlerde tespit edilen pozitif vaka oranının son haftalarda yüzde 10’u aştığını belirttti. Pozitif vakaların salgının başlangıcından bu yana testlerin toplamının yüzde 7’sini geçmemiş olmasına rağmen bunun thlikeli bir işaret olduğuna dikkat çekti.

Komite üyesi el-Birzi, virüs sebebiyle yaşamını yitirenlerle ilgili olarak yaptırğı değerlendirmede ölüm oranının vakaların yüzde 1’ini geçmediğini, küresel seviyelere bu oranın iyi olarak sınıflandırıldığını belirtti. Ancak ölüm oranının 80 yaş üstü kişiler için yüzde 22’yi aştığını, bunun yaşlıların, özellikle de kronik hastalıklardan muzdarip olanların koronavirüse karşı korunması gerektiğini doğruladığını kaydetti.

El-Bizri durumun kötüleşmesi ile ilgili olarak da özellikle ilgili makamların yaz döneminden faydalanmayı başaramaması dolayısıyla uyarıda bulundu. Plansız bir şekilde karantina önlemlerinin uygulanması, tedbirlerin kaldırılması ve parça parça kararlar alınmasının fayda sağlamayacağını ifade eden El-Bizri yetkililerden koronavirüs salgınının en az bir yıl daha devam edeceğini göz önünde bulundurmaları ve karantina uygulanması veya tedbirlerin kaldırılmasında açık bir plan oluşturmaları çağrısında bulundu. Vatandaşların ve ülke ekonomisinin daha fazla kaybı kaldıramayacağı için bir arada yaşamak için güvenli bir yolun bulunması gerektiğini vurguladı.

Şarkul Avsat