Suudi Arabistan’ın 810 milyar dolarlık mega turizm projeleri

Suudi Arabistan, 810 milyar dolarlık mega turizm projelerine yaptığı büyük yatırımlarla önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en büyük eğlence turizmi endüstrilerinden biri haline gelmeyi hedefliyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Eğlence Merkezleri Konseyi (MENALAC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yeni mega turizm projeleri 64.634 kilometrekareyi aşan bir alanda inşa edilecek ve bu projelere ülkenin Kamu Yatırım Fonu ve Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komisyonu (SCTH) liderlik edecek.

İŞTE 10 YIL BOYUNCA YAPILMASI PLANLANAN PROJELER

Suudi Arabistan, geçen yıl denizaşırı ülkelerden turist çekmek için turist vizesi başlatmak gibi önemli bir adımın yanı sıra Formula E, dünya ağır sıklet boks ve en iyi Avrupa futbol maçları gibi bir dizi yüksek profilli spor etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Peki, önümüzdeki 10 yıl boyunca Körfez ülkesinin turizm pazarını şekillendirmeye yardımcı olacak mega projeler hangileri:

1-Neom

500 milyar dolarlık Neom, mega projeler listesinin başını çekiyor ve tamamlandığında, fütüristtik mega sürdürülebilir bir şehir olarak ziyaretçilerini ağırlayacak. Kızıldeniz’de 2025’ten sonra tamamlanması beklenen projenin, Suudi Arabistan ve dünyanın en büyük ve en iddialı akıllı şehri olması bekleniyor. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ve uluslararası yatırımcılar tarafından desteklenen, tamamen dijital şehrin 2030 yılına kadar Suudi Arabistan’ın GSYH’sine 100 milyar dolar katkıda bulunması planlanıyor.

2-Qiddiya

10 milyar dolarlık Qiddiya, Riyad’da 334 kmilometrekarelik bir alanda yapılacak. Projenin ilk aşaması, ziyaretçiler Formula 1 standart yarış pisti, 20 bin kişilik uçurum üstü stadyum, 18 bin kişilik kapalı arena, su sporları merkezi ve spor merkezinin yanı sıra 2 bin kişilik sahne sanatları tiyatrosu ve bir sinema da dahil olmak üzere 300’den fazla eğlence ve eğitim tesisine erişim sağlayabilecek 45’ten fazla alana ev sahipliği yapacak. Proje aynı zamanda Amerikan tema parkının bir benzeri olan ve altı eğlence alanına sahip Six Flags Qiddiya’ya da ev sahipliği yapacak.

3-Amaala (Saudi Riveria -Suudi Riveria’sı)

3 bin 800 kilometrekarelik bir alana sahip ülkenin kuzey bölgesinde yer alan proje, Eylül 2018’de başlatıldı ve 2028 yılında tamamlanması bekleniyor. Proje, toplam 2 bin 525 otel anahtarı ve bin 496 konut birimine sahip ve ultra yüksek net servete sahip kişileri (UHNWI) hedefliyor.

4-The Red Sea Project (Kızıldeniz Projesi)

Kızıldeniz Projesi, 2022 yılı sonunda ilk misafirlerini ağırlayacak. Proje’nin ilk aşaması, beş adada ve iki iç bölgede 3 bin odaya ev sahipliği yapan 14 lüks oteli kapsıyor. Aynı zamanda eğlence tesisleri, bir havaalanı ve gerekli lojistik ve kamu hizmetleri altyapısına da sahip.

Kızıldeniz projesi 2030 yılında tamamlandığında, 22 adada ve altı iç bölgede 8 bin kadar otel odasıyla ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bunların yanı sıra SCTH, Suudi Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde 1,3 milyar dolardan fazla bir maliyetle müzeler inşa edecek.

MENALAC yönetim kurulu üyesi Mişal el Hokair projeler hakkında “Suudi Arabistan’ın önümüzdeki birkaç yıl içinde planlanan ve her biri hızla büyüyen eğlence sektörüne katkıda bulunacak bir dizi önemli projesi ve planları var. VİZYON 2030 reform programı, sadece Suudi Arabistan’ın değil, tüm Ortadoğu bölgesinin ekonomik ve turizm manzarasını değiştirecek ve bu, eğlence turizmi endüstrisi üzerinde büyük bir olumlu etki sunacak. Şu anki Kovid-19 krizi sona erdiğinde, yatırım ve kalkınma projeleri Suudi Arabistan’ın turizm sektörüne büyük fırsatlar sunacak. Herkesin bir sonraki büyük büyümeye hazırlanmasının zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

TURİZMDE DİKKAT ÇEKEN BÜYÜME

Suudi Arabistan’a gelen ve giden turizm seyahatinin sayısının 62 milyona ulaşmasının beklendiği ve turizm gelirlerinin 2020’nin sonuna kadar 142 milyar Suudi Arabistan Riyalini (37 milyar dolar) aşması bekleniyor.

SCTH tarafından lisanslı turistik tesisler, son 10 yılda büyük bir büyüme kaydetti. 2008 yılında turistik konaklama sayısı 800 otel ile apart oteli geçmiyordu. 2018 yılında ise sayı 7 bin 388’e yükseldi.

SCTH, turizm sektörünün kapasitesini ve otel odası sayısını 621 bin 600’e çıkararak, turizm sektörünün GSYİH’ya katkısını yüzde 3,1 artıracak ve doğrudan istihdamı 1,2 milyona yükseltecek olan 171 milyar Suudi Arabistan Riyali değerindeki yatırımın başarıya ulaşmasını planlıyor.

Bir başka MENALAC yönetim kurulu üyesi Prakash Vivekanand ise “Suudi Arabistan’dan gelen son haberler çok cesaret verici. Hükümet, yalnızca ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) değil, aynı zamanda turizm sektörünü de artıracak mega projelere devam etmek istiyor. Eğlence etkinlikleri işindeki tüm herkes için büyük fırsatlar yaratacak ve MENA bölgesindeki heyecan verici geleceğe güvenebiliriz” şeklinde konuştu.

KOVİD 19 SALGININA RAĞMEN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Suudi Arabistan Genel Yatırım Otoritesine (SAGIA) göre, ülke, bu projelere yaptığı yatırımı, Suudi Arabistan VİZYON 2030 kapsamında, mevcut seviyenin iki katından yüksek bir seviyeye yıllık yüzde 2,9’dan yüzde 6’ya çıkarmak istiyor.

Kovid-19 ile ilgili mevcut duruma rağmen Suudi Arabistan, bu devasa projelerden bazılarının inşası ile ilerliyor.

MENALAC genel sekreteri Rosa Tahmaseb “MENA bölgesindeki eğlence etkinlikleri sektörü, Suudi Arabistan’da ortaya çıkan yeni fırsatlarla iyimser bir havaya sahip. Bugün ile 2030 arasında Suudi ekonomisine yapılan 1 trilyon dolardan fazla yatırımın endüstrimiz için büyük fırsatlar yarattığını görüyoruz. Kovid-19 salgınının yarattığı kısa vadeli gerilemeye rağmen, sektörümüzün uzun vadeli beklentileri parlak kalmaya devam ediyor. Suudi Arabistan için planlanan projelerde bu ilerlemenin bir örneği olarak görülebilir” dedi.

Arabian Business