Karkaş: BAE, Filistin devletinin kurulmasını desteklemeye devam ediyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Tel Aviv ile varılan barış anlaşmasına rağmen ülkesinin işgal altındaki topraklardaki İsrail işgaline son verilmesini ve iki devletli çözüm temelinde bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını desteklemeye devam ettiğini bildirdi. Aynı zamanda BAE’nin bu yöndeki çabalarda Filistinlilere yardım etmek için artık daha iyi bir konumda olduğunu vurguladı.

New York’tan online olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Karkaş “İsrail ile barış anlamına gelen İbrahim Anlaşmaları çeşitli açılardan zorlayıcıydı. Bu zorluklardan biri de stratejik açıdan psikolojik engeli aşmaktı” dedi.

Karkaş, BAE ile İsrail ilişkilerinin gelişmesinin arkasında bilhassa Tel Aviv’in de bir üyesi olduğu Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı heyetinin (IRENA) Abu Dabi’de ağırlanması gibi birçok konu olduğuna dikkat çekti. “Binyamin Netanyahu hükümeti ile siyasi açıdan iki devletli çözüm ve işlerin ne yönde değişmesi gerektiği konusunda aynı fikirde olmasak da siyasi konumu ve pratikte yaşananları birbirinden ayırmak gerekiyor” dedi.

İlişkileri yeniden inşa etmenin Filistin topraklarının ilhakının durdurulmasıyla ilgili getirdiği ‘hızlı kazanca’ dikkat çeken Karkaş, “ABD’liler normalleştirme anlaşmasının ilhakın askıya alınması karşılığında yapılmasında büyük rol oynadı” ifadesini kullandı. ABD ile Avrupa çevresinde ve uluslararası düzeyde olumlu yönde birçok tepki alındığını belirten Karkaş, BAE yetkililerinin anlaşma sırasında Filistinlilerden ‘olumsuz bir tavır’ beklediğini söyledi. Söz konusu etkili anlaşma sayesinde Filistinlilere uzun vadede daha fazla yardım edilebileceğine dair umudunu dile getirdi.

BAE yetkililerinin bu anlaşmanın herhangi bir ülke gibi İsrail ile ilişkileri de geliştireceğine işaret eden Karkaş,  diğer yandan iki devletli çözüm, işgali sona erdirme ve bağımsız bir Filistin devleti ihtiyacı gibi siyasi meselelerde de anlaşmaya varmanın gerekli olduğunu vurguladı.

İranlı yetkililerin ‘hararetli’ açıklamalarındaki ‘rahatsız edici’ tepkiye atıfta bulunan Karkaş, “İsrail ile barışa varmak İran ile mücadeleyi değil, BAE’ye fayda sağlamayı ve Ortadoğu’daki suyun akışını değiştirmeyi hedefliyor” dedi. Diğer yandan İran siyasi rejiminin bölgeye yönelik son 30 yılda yürüttüğü politikaların da İsrail ile daha yakın bir ilişki kurulmasına neden olduğunu söyleyen Bakan Karkaş, “İran’ın devam eden saldırganlığı, bizim gibi birçok ülkenin İsrail ile ilişkilerini gözden geçirmesine sebep oldu” dedi.

İsrail ile uzun süreli ilişkilere sahip olan Türkiye’nin söz konusu anlaşmaya karşı sergilediği tutuma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karkaş, İstanbul ile Ben Gurion arasında günlük uçuşların devam ettiğine dikkat çekti.

Şarku’l Avsat’ın sorularını yanıtlayan Karkaş, “Filistinliler, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyeceğini savunan birçok Arap ülkesinin nüfuzundan istifade ediyordu. Ancak bu nüfuzu sürdüremediler” diyerek BAE’nin Filistinlilere 20 yıldır bu nüfuzu sağladığın dikkat çekti. “Filistinlilerin İsrail’i tanıdığını, ikili ilişkileri 1993 yılından beri normalleştirdiğini” kaydetti.

BAE’nin Filistinlilere yardım edebileceği inancını dile getiren Karkaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomisi İsrail’inkinden daha gelişmiş olan büyük bir Körfez ekonomisiyle iyi ilişkiler kurmak Tel Aviv’in çıkarınadır. Filistinlilere yardım etmek için daha iyi bir konumda olacağımızı düşünüyorum.”

Şarkul Avsat