G20: Suudi Arabistan, ‘21. yüzyılın fırsatlarını herkes için değerlendirmek’ başlıklı zirveye ev sahipliği yapıyor

G20’nin bu yılki dönem başkanlığını yürüten Suudi Arabistan, ‘21. yüzyılın fırsatlarını herkes için değerlendirmek’ başlıklı zirveye ev sahipliği yaparken, karmaşık ekonomik ve kalkınma konularında çözümlere odaklanılmasını sağlamak istedi.

Suudi Arabistan, bu gelişmelerle başa çıkmak ve yirmi birinci yüzyılın acil sorunlarına çözüm bulmak amacıyla sürdürülebilir ve etkili ekonomi politikaları sağlamak için iddialı küresel gündeme liderlik etme yeteneğini gösterme fırsatı da buldu.

G20 zirvesindeki çalışma grubu, zirveye ev sahipliği yapan ülkedeki sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilen ve eylemleri değişen sekiz bağımsız grubu içeriyor.

1-G20’nin iş dünyası ayağını temsil eden B20 Grubu

Grup, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizini ele almada özel sektörün rolünü vurgulayacak çalışmalara konusunda uygulanabilir önerileri sunma hedefiyle B20 üye ve ortaklarının bir araya geldiği “Kovid-19’ girişimini başlattı.

2- G20 çatısı altındaki Gençlik Grubu (Y20)

G20 şemsiyesi altında ev sahibi ülkedeki sivil toplum örgütleri tarafından yönetilen resmi gençlik katılım grubu sekiz resmi iletişim grubundan biri.

Grup, gelecek nesil ile işbirliğini geliştirmek ve gençliğin karşı karşıya olduğu en acil ekonomik zorluk ve fırsatları belirlemek için çalışırken, gençlerin G20 gündemiyle ilgili konularda seslerinin duyulması için bir platform sağlıyor.

3-Sivil Toplum Grubu (C20)

Grup, sivil toplum kuruluşlarının finansal ve sosyo-ekonomik zorluklarla ilgili farklı bakış açılarını grubun gündemine koymaları için bir platform sağlıyor.

4-İşçi Grubu (L20)

Tüm dünyadaki işçilerin çıkarlarını temsil eden grubun ilk misyonu, işçi hakları ve çıkarlarını desteklemek ve savunmak olurken, farklı çalışma ekipleri ve çalışma bakanları ile toplantılar düzenleyerek işçilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

5-Düşünce Grubu (T20)

G20’nin ‘Fikir Bankası’ olarak hizmet vererek G20’ye katkıda bulunan katılımcı gruplardan biri olan T20, araştırmaya dayalı politika önerileri sunmaya, G20 ile düşünce kuruluşları ve araştırma çevreleri arasındaki etkileşimi kolaylaştırmaya odaklanıyor.

6-Kadın Grubu (W20)

Kadın Grubu (W20), G20 üye devletlerindeki kadın STK’ları, sivil toplum kuruluşları, kadın girişimciler, şirketler ve düşünce kuruluşlarından oluşan bir temsilciler ağından oluşur.

Grubun temel amacı, G20 tartışmalarında toplumsal cinsiyet hususlarının yaygınlaştırılmasının sağlanması ve bunları cinsiyet eşitliği ile kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini destekleyen politikalar olarak G20 liderlerine aktarılması.

7-Bilim Grubu (S20)

G20 zirvesine katılan en küçük gruplardan biri olan S20, ev sahibi ülkedeki Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yönetilen bilim topluluğu ile resmi diyaloğu teşvik ederek G20’yi destekliyor.

Grubun temel amacı, politika yapıcılara seçilen ilgi konuları hakkında fikir birliğine dayalı öneriler sunmaktır.

8-Kentsel Grup (U20)

iklim değişikliği, entegrasyon ve ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği gibi kentsel sorunları gündeme taşımayı amaçlayan U20’nin çalışması, G20 hükümet başkanlarına tavsiyelerde bulunan nihai bir bildiriyle sona erer.

Şarkul Avsat