Pakistan, Kuveyt’e 100 bin işçi gönderecek

Pakistan İnsan Kaynakları Bakanı, ülkesinin Kuveyt’e 100 bin kalifiyeli işçi göndermeyi planladığını duyurdu.

Pakistan haber portalı Associated Press of Pakistan’da yer alan haberde, bakanlıktaki üst düzey bir yetkili, “Kuveyt’teki ilgili yetkililere bu yönde resmi bir talep iletildi ve hala yanıt bekleniyor” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Yetkili, Pakistan’ın çeşitli alanlarda çalışabilen istekli ve güçlü bir işgücüne sahip olduğunu, bu nedenle işçi varlığının artmasının farklı ülkelerde istihdam yaratılmasına neden olacağını da ifade etti.

Ayrıca, Pakistan hükümetin Kuveyt’e giden Pakistanlı işçi sayısını artırmak umuduyla Kuveyt ve Pakistan arasında bir Mutabakat Anlaşması (MOU) imzalama çalışmalarını artırdığını söyledi.

Başbakan’ın İnsan Kaynakları Geliştirme (İKG) konusunda Özel Asistanı Sayed Zülfikar Abbas Buhari, anlaşmanın işgücünü düzene soksa da Pakistanlıların işveren-işçi sözleşmesi kapsamında istihdam için Kuveyt’e girebileceğini ifade etti.

MOU son halini almamış olsa da Kuveyt, 444 Pakistanlıyı tıp doktoru, sağlık görevlisi ve hemşire olarak görevlendirmeyi kabul etti.

Eski Mutabakat Anlaşması

Ekim 2019’da Kuveyt, Pakistan ile vasıflı, yarı vasıflı ve vasıfsız işçilerin Kuveyt’e girmesine ve sağlık, eğitimden tarım ve inşaata kadar çeşitli alanlarda çalışmasına olanak sağlayacak bir mutabakat anlaşması imzalamaya karar verdi.

Pakistan Dışişleri Bakanı’nın geçen yılki ziyaretinde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah al Ahmed al Cabir al Sabah, Pakistanlılara yönelik vize kısıtlamalarının giderilmesi için çaba göstereceğini belirtmişti. 2011 yılında Kuveyt, İran, Irak, Suriye, Pakistan ve Afganistan vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı.

2019 itibariyle, Kuveyt’te ikamet eden yaklaşık 116 bin Pakistanlı bulunuyor ve bunlar, toplam üç milyon göçmen nüfusunun yüzde 0,03’ünü oluşturuyor. Al Rai’nin bir raporuna göre Pakistanlı yabancı işçilerin yüzde 95’i KİK’te ikamet ederken, bunların yalnızca yüzde 0,5’i Kuveyt’te yaşıyor.

Gulf News