İran’ın Husilere nasıl silah sağladığı ortaya çıktı

Silah kaçakçılığı yapan çete, yakalanmasının ardından İran’ın, Somali’deki üsten Yemen’de savaşan Husi milislerine nasıl silah sağladığını ortaya çıkardı.

Çete, Husilerin Yemen’deki yoksulluğu kullanarak balıkçıları silah kaçakçısı olarak işe aldıklarını ve Yemen’den Umman’a “insani” uçuşlar aracılığıyla askeri eğitim için İran’a savaşçı gönderdiklerini ifade etti.

YAKALANAN ÇETE ÜYELERİ HERŞEYİ  İTİRAF ETTİ

Yakalanan dört kaçakçı, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan stratejik boğaz olan Babülmendep Boğazı’nda çok sayıda silahıyla yakalandıkları mayıs ayından bu yana sorgulanıyor.

Hudeydeli bir balıkçı olan çete lideri Alwan Fotaini, Yemeni TV’de yayınlanan video görüntülerinde Husiler tarafından 2015 yılında işe alındığını itiraf ediyor. Ahmed Halas adlı bir kaçakçı olan işverenin, kendisinin ve diğer balıkçıların Husilere silah ve yakıt taşıyacakları Somali sahil kenti Berbera’da konuşlanacaklarını söylüyor.

Fotaini, 2015’in sonlarında Sana’ya gitti ve İran’daki bağlantısı olacak Ebu Halil olarak bilinen İbrahim Hassam Halwan adında bir Husi kaçakçısıyla buluştu.

Yaralı savaşçıların akrabaları gibi davranan Fotaini, Ebu Halil ve Necib Süleyman adlı başka bir kaçakçı Umman’a giden bir insani yardım uçağına binip oradan da İran’a geçti. Kaçakçılar GPS, kamuflaj, dümen gemileri ve motorların bakımı konusunda eğitim aldıkları İran’ın liman kenti Bandar Abbas’a götürüldüklerini belirtti.

HUSİLER İÇİN SİLAH KAÇAKÇILIĞI YAPTILAR

Fotaini, “Yemen’e taşıyacağımız bir silah sevkiyatı hazırlarken, Bandar Abbas’ta bir ay kaldık” diye konuştu.

Fotaini ilk kaçakçılık görevinde işinin Husilere İran silahları taşıyan başka bir tekneye yardım etmek olduğunu belirterek “Planımız, teknemizi durduran başka bir teknenin olması durumunda diğer tekneyi rota değiştirmesi için aramaktı” dedi.

Fotaini daha sonra, yeni silah sevkiyatlarını beklemek için Yemen’in Mahra kentine gönderildi. Husiler, Fotaini’ye denizdeki bir noktanın konum bilgisini gönderdi. Bu konumda kendisi ve diğer kaçakçılar, Husilere teslim edilmek üzere silahlarla dolu bir botla İran’dan gelen Ebu Halil ile buluştular.

Güvenlik analisti Dr. Theodore Karasik, Yemen ile Somali arasında uzun süredir devam eden ticari ilişkilerin silah kaçakçılığını durdurmayı zorlaştırdığını düşünüyor. Washington DC’deki Gulf State Analytics’in kıdemli danışmanlarından olan Karasik, “Bu, sürekli izleme gerektiren karmaşık bir ağ, aynı zamanda deniz güvenliğine odaklanılmasını da gerektiriyor. Kaçakçılık rotaları, diğer deniz ticaretiyle karışan geleneksel iletişim hatları üzerinde bulunuyor. Diğer yöne bakma isteği bazen güçlüdür, bu nedenle bu zincirleri kırmak için çok dikkatli olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Arab News