İtalya’da hükümet OHAL’i uzatmayı planlıyor

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, parlamentodan Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için ilan edilen olağanüstü halin gelecek yılın Ocak ayı sonuna kadar uzatılması talebinde bulunacağını belirterek ülkede salgın durumunun hala kritik bir seviyede olduğunu vurguladı. Conte, sağlık krizi yönetimini denetleyen bilimsel komitenin açıklamaları doğrultusunda gelecek günlerde durumun daha kötüye gideceğine dair endişesini dile getirdi. İspanya’da merkezi hükümet ile başkent Madrid’in yerel yönetimi, yeniden artan koronavirüs vakaları karşısında hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda anlaşamıyor.

İtalya Başbakanı Conte, önleyici tedbirleri uygulamada zorluk ve lojistik malzeme sıkıntısı olmasına rağmen geçen ayın ortasında faaliyetlerine yeniden başlayan bir okulu ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu. Conte açıklamasında, İtalya’daki salgın durumunun komşu Avrupa ülkeleriyle özellikle İspanya, Fransa ve İngiltere ile karşılaştırılması sonucunda hakim olan aşırı iyimserlik atmosferine karşı uyarıda bulunarak aşının bu yılın sonlarında ortaya çıkmasına kadar ülkeyi zor ayların beklediğini ifade etti.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza ise, İtalya’nın Trieste Üniversitesi’nde araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından Washington Üniversitesi ve Bill and Melinda Gates Vakfı ile birlikte yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına atıfta bulunarak, İtalya’da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının gelecek yılın başında 77 bine ulaşabileceğini, yani mevcut sayının iki katı olacağını kaydetti.

Söz konusu çalışma, maske takılması ve sosyal mesafe gibi  önleyici tedbirlere bağlı kalmanın bu sayıyı 54 bine düşüreceğini, ancak vatandaşların tedbiri bırakıp normal bir yaşam tarzı uygulamaya dönmesi durumunda ölüm sayısının 116 bine ulaşabileceğini kaydetti. Ayrıca çalışma, önlemlere uyulmasının günlük vaka sayısını bu yıl sonunda en az 10 bin olacak şekilde azaltacağını, tedbirlerin gevşek bir şekilde uygulanmasının günde 600 ölüme yol açabileceğini, prosedürlere uyulursa yarıdan daha aza indirilebileceğini de bildirdi.

İtalya’da günlük vaka sayısı, geçen ayın başından bu yana sürekli artmasına rağmen hala iki binin altında. Ancak çalışma, yeni vakaların yıl sonuna kadar günde 32 bine ulaşabileceğini kaydetti.

Diğer taraftan, İtalyan Senatosu Başkanı, Senato’nun iki üyesine koronavirüs bulaştığı doğrulandıktan sonra çalışmaların askıya alındığını açıklarken, Sağlık Bakanı tüm bölgesel yetkilileri önleme tedbirlerini sıkılaştırmaya ve bunların uygulanmasını izlemek için merkezi güvenlik servislerinden yardım teklif etmeye çağırdı. İtalya son 24 saat içinde, çoğu ilk aşamada salgından neredeyse tamamen arınmış olan güney bölgesi Campania’da olmak üzere 1851 vaka kaydetti.

“İspanya hükümetiyle Madrid yönetimi Covid-19 önlemleri konusunda anlaşamıyor”

Bugün Avrupa’da salgının merkez üssü olan ve koronavirüsün ilk aşamadan itibaren hızla yayıldığı İspanya’da ise, günlük vaka ve ölümlerin yarısını tek başına oluşturan başkent Madrid’de merkezi hükümet ile Özerk Yönetim hükümeti yetkilileri arasında yeni bir çatışma patlak verdi.

İspanya hükümeti, tüm İspanyol bölgeleri için geçerli olacak standartlara dayalı olarak Madrid ve çevresindeki 9 kasabaya katı kısıtlamalar getiren bir kanun hükmünde kararname çıkardı. Ancak muhalefetteki sol partinin liderliğindeki Madrid Özerk Yönetimi hükümeti, gerekli yasal temellere sahip olmadığını söyleyerek merkezi hükümetin kararına tepki gösterdi. Madrid Özerk Yönetim Hükümet Başkanı İsabel Diaz Ayuso, merkezi hükümetin Madrid’i cezalandırmak istediğini söylerken, uzmanlar hükümet kararnamesinde yer alan standartların ve önlemlerin diğer Avrupa ülkelerinde uygulananlardan daha az katı olduğunu belirterek, bunları uygulamamanın yüksek bir maliyeti olacağı konusunda uyarıda bulundular.

Madrid Özerk Yönetim hükümeti genel izolasyon kararına uymak zorunda kaldı. Ayuso, dün yerel parlamentoya yaptığı açıklamada, “Genel izolasyon emrini uygulamaktan başka seçeneği olmadığını, ancak buna yasal itirazda bulunacağını” belirtti.

Katalonya Özerk Hükümeti ise İspanya hükümetinin kararını şiddetle eleştirerek, kriterlerin sağlık felaketinin tekrarını önlemek için gereken asgari seviyenin altında olduğunu ve daha katı standartlar uygulamak niyetinde olduğunu belirtti. Özerk Hükümet, Madrid’in kapatılması ve testi pozitif olmayanlar dışında başka bölgelere çıkışının engellenmesi talebini yineledi. Hükümetin izolasyon tedbirleri uygulamaya karar verdiği temel kriter, 14 günlük bir süre boyunca 100 bin vatandaş başına günlük 500 vakayı hedefliyor.

Madrid Tabipler Odası, merkezi hükümetin tam izolasyon önlemleri uygulamak için benimsemeye devam ettiği kriterlerin, 100 bin kişi başına günde 100 yeni vaka şeklinde belirlenen çoğu Avrupa ülkesinin uygulamaya başladığı katı önlemleri uygulamak için uluslararası düzeyde kabul edilenlerden çok daha düşük olduğu konusunda uyardı. Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi’nden (CSIC) bir grup araştırmacı, çok geç olmadan ve durum kontrolden çıkmadan başkentin tamamen kapanması için önlemlerin hızlandırılması çağrısında bulunarak, tam bir kapatma dışında herhangi bir önlemin bu aşamada artık uygulanabilir olmadığını vurguladı.

Şarkul Avsat