Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz

“G20’nin ve acil önceliği, pandeminin sonuçlarıyla mücadele etmek”

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, G20’nin en önemli ve acil önceliğinin salgınla ve salgın sonucu ortaya çıkan sağlık, sosyal ve ekonomik sorunlarla mücadele etmek olduğunu belirterek, geçim kaynaklarını korumanın G20 liderlerinin endişe ettiği konuların başında geldiğini söyledi.

Kral Selman, İskan Bakanı Macid bin Abdullah el-Hakil aracılığıyla Kentsel İletişim Grubu zirvesine gönderdiği yazılı mesajda, “G20 çerçevesindeki çabalarımız, koronavirüs aşısına ulaşmak için uygun koşulları sağlamaya ve yoksul ülkelerin ihtiyaçlarını dikkate alarak aşının herkese ulaşması adına adil ve kapsayıcı olmaya odaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

İşte Kral Selman’ın konuşma metninin tamamı;

Bismillahirrahmanirrahim

Selamunaleykum.

Öncelikle, Riyad Kraliyet Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Fehd bin Abdulmuhsin bin Salih el-Raşid, Sherpa, katılımcı şehirler, bilgi ortakları ve dünyanın tüm ülkelerinden tüm üyelerin temsil ettiği Kentsel Toplum İletişim Grubu’na, grup çatısı altındaki birlikte çalışmaları için teşekkür ederim. Başkent Riyad özellikle de gruba katılan şehirlerin, salgınının yayılmasının zorluklarıyla ilk cephede yer aldığı istisnai koşullar ışığında, kentsel toplulukların bakış açılarını sunmak amacıyla toplantıya başkanlık etmek ve ev sahipliği yapmak onuruna sahip.

Bugün, şehir sakinleri dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını temsil ediyor. İstatistiklere göre, şehir sakinlerinin sayısının 2050 yılına kadar dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturması bekleniyor. Bu sebeple, şehirlerin uluslararası çok taraflı platformlarda temsil edilmesi, nüfusun büyük bir kesiminin ihtiyaçları ile günlük temasları nedeniyle her zamankinden daha önemlidir. Buna ek olarak altyapı, akıllı şehirler, sivil toplumlar, enerji, inovasyon ve kentsel dönüşümler ile ilgili diğer alanlar gibi acil uluslararası konularla ilgili en önemli zorluklar ve fırsatlarla ilgili kapsamlı bilgi konuları da önemli.

Geçtiğimiz Mart ayında G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin toplanmasından önce Kentsel Toplum İletişim Grubu konusunu gözden geçirdik. Olağanüstü Zirve G20 liderlerini, koronavirüs pandemisini kontrol altına alma çabaları ışığında şehirleri desteklemek için acil önlemler almaya çağırmayı amaçlamaktadır.

Bu zirve sırasında G20 liderleri olarak üzerinde anlaştığımız şeylere dayanarak, en büyük ve acil önceliğimizin pandemi ve bunun sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla mücadele etmek olduğunu tekrar teyit ediyoruz.

G20 çerçevesindeki çabalarımız, koronavirüs aşısına ulaşmak için uygun koşulları sağlamaya ve yoksul ülkelerin ihtiyaçlarını dikkate alarak aşının herkese ulaşması adına adil ve kapsayıcı olmaya odaklanmıştır. Bunun yanı sıra gelecek nesillerin hem sağlık hem de ekonomik açıdan zorluklarla yüzleşmesi adına daha iyi bir konumda olmasını sağlamak için bu salgından öğrenilen derslerden yararlanılmalıdır.

Hayatları korumak, işleri ve geçim kaynaklarını korumak, G20 ülke liderleri olarak endişelerimizin başında geliyor. Suudi Arabistan dönem başkanlığındaki G20 Zirvesi, tüm halklar için refah sağlamanın yanı sıra, herkes için eşit fırsatları teşvik eden politikalara odaklanıldığı göz önünde bulundurarak bu zorlukları ele alacaktır.

Genel olarak, Suudi Arabistan G20 başkanlığının gündeminde şehir toplumlarının gelişimiyle ilgili konular tartışıldı: Akıllı şehirlere geçiş, altyapı yatırımları ve bölgesel entegrasyon, ekonomik büyümeyi destekleyen bir güç olarak turizm, ticaret, yatırım işbirliği ve çevresel sürdürülebilirliğin artırılması.

Bu konular, Suudi Arabistan Krallığı’nın 2030 Vizyonuna uygun olarak, kentsel gelişim kapsamına giren programlar ve projeler içerdiğinden, bizim için büyük önem taşıyor. Bunlar; Modern şehirler kavramını ilerletmeyi hedeflediğimiz ‘rüya şehir’ NEOM projesi ve dünya turizm haritasına daha önce keşfedilmemiş yeni bir destinasyon katacağımız Kızıldeniz turizmi projesi.

Önümüzdeki dönemde G20’nin odak noktası iki ana konu olacak, bunlardan ilki pandemi ile mücadele ederek hayatları korumak ve büyümeyi yeniden sağlamak. İkincisi ise salgın sırasında gösterilen güvenlik açıklarını ele alarak ve uzun vadeli dayanıklılığı artırmak.

Riyad zirvesinde, uyumlu çözümler ve girişimler bulmanın yanı sıra, grubun salgına karşı uluslararası tepki çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

İyimseriz ve bu pandemi bittikten sonra Allah’ın izniyle sizinle yüz yüze görüşmeyi dört gözle bekliyoruz.

Başarılı bir zirve diliyoruz,  önerilerinizi ve son açıklamalarınızı bekliyoruz.

Selametle…

Şarkul Avsat