DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Yatırım Forumu,Nihat Zeybekci, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret Yatırım Bakanı Majid Abdullah Alkasabi,DEİK Başkanı Nail Olpak Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkan Yard. Ziyad Farisi'nin katılımları ile 22 Kasım 2017 İstanbul'da gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan’dan Türk ürünlerine ambargo yok

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Suudi Arabistan’ın 1 Ekim itibarıyla Türk ürünlerine ambargo getirdiği iddialarını yalanladı.

DEİK Başkanı Nail Olpak, yaptığı açıklamada “Ne firmalarımızdan ne de Suudi devlet makamlarından henüz resmi ve net bir açıklama bulunmuyor. Geçen yıla göre Suudi Arabistan’a ihracatımız yüzde 17 düştü. Ancak son iki aydır bu ülkeye ihracatımızda ufak da bir artış söz konusu. Suudi firmalar yerli ürün kullanımına yöneldiklerini ifade ediyorlar” dedi.

Riyad Ticaret Müşavirliği: Kısıtlama için resmi bir karar yok

Riyad Ticaret Müşavirliği’nden yapılan açıklama şöyle:

“Suudi Arabistan tarafından ülkemizden yapılan ihracatın engelleneceğine dair basında ve sosyal medyada yer alan bilgiler incelenmiştir.

Suudi Arabistan tarafından Türk mallarının pazara girişini kısıtlamak üzere yayımlanan resmi bir karar bulunmamaktadır. Konuya ilişkin farklı seviyelerde kurulan temaslarda Suudi Arabistan yetkili makamları tarafından bize bu ve benzeri iddiaların gerçeklik payının olmadığı ve ülkemizde olan ticaretin diğer tüm ülkelerle olduğu gibi serbest bir şekilde devam etmesine önem verildiği bilgisi verilmiştir.

Konu bakanlığımız hem de Riyad Büyükelçiliğimiz tarafından en üst seviyeden takip edilmektedir. Ayrıca hem müşavirliğimiz hem de Cidde Ticaret Ataşeliğimiz tarafından konuya ilişkin gerekli temaslar kurulmaktadır. Bu iddialar üzerine dün Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili ile telefonla tekrar görüşülmüştür.

Görüşmeden onların da benzer bilgileri medyadan duyduğu ancak resmiyette böyle bir kararın olmadığı bilgisi edinilmiştir. Özetle mevcut durumda atılmış resmi bir adım bulunmamaktadır.”

Sabah, Cumhuriyet