Suudi kadınları meme kanseri kurbanı

Suudi Arabistan’da bir zamanlar tabu olan meme kanseri, Zahra adında bir hastanın adını taşıyan bir derneğin, yıllar süren bilinçlendirme kampanyaları sayesinde artık açıkça konuşulabiliyor.

Meme Kanseri Farkındalık ayı yaklaşırken, Suudi Arabistan’da yapılan kampanyaların odak noktası, Ekim ayının uluslararası kabul görmüş sembolü ve Suudi Arabistan’daki Zahra Meme Kanseri Derneği tarafından benimsenen bir renk olan pembe.

Dernek, hastalık hakkında farkındalık yaratmak, hastalara ve hastalığı yenenlere destek olmayı amaçlayan Suudi Arabistan’ın ilk kurumlardan biri. Derneğin misyonu, yaptığı sosyal yardım programları ve girişimlerle sona ermiş değil.

Çoğu insan meme kanserinin farkında olsa da hastalığı erken aşamalarında tespit etmeye yönelik hayati adımları izlemeyi unutuyor. Dernek düzenli kontrollere duyulan ihtiyacı vurgulamaya yönelik yapılan çalışmalara öncülük ediyor.

2012 yılında yapılan bir epidemiyolojik araştırmaya göre, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olduğu bilinen meme kanseri, Suudi kadınları arasında da önde gelen ölüm nedenlerinden biri.

SUUDİ KADINLARI BATI ÜLKELERİNE GÖRE YÜKSEK VAKA ORANINA SAHİP

Araştırmada da yer alan bulgular, Suudi kadınlarının Batı ülkelerine göre daha erken yaşta meydana gelen yüksek vaka oranlarına sahip olduğunu ortaya koyuyor.

25 yılı aşkın bir süre önce, Kral Faysal Hastanesi ve Araştırma Merkezi’nde Meme Kanseri Araştırma başkanı Dr. Suad bin Amer, annesi Zahra bint Ali bin Harfaş’ın muzdarip olduğu hastalığı anlamak için çalışmalar yaptı.

Amer, annesine birkaç yıldır acı çektiren sorunu ve tedavisini anlamak için çalışmalar yaptı ancak annesini kaybettikten yıllar sonra sorularına cevap bulabildi.

2003’ün başlarından beri Riyad’da çeşitli kurumlarda farkındalık atölyeleri ve seminerler düzenlendi ve başlarda alışveriş merkezlerinde yapılan farkındalık kampanyaları daha sonra Suudi Arabistan genelinde yapılmaya başlandı.

MEME KANSERİ İÇİN FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPILDI

Hastalığın daha net anlaşılmasını sağlamak, hastalara destek olmak ve iyileşen hastaların daha sonra aktif bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak amacıyla Amer, kaybettiği annesinin adını taşıyan Zahra Meme Kanseri Derneği’ni 2007 yılında kurdu.

Meme kanseri hakkında farkındalık çalışmaları yürüten Amer, annesinin söylediği şu sözleri kendisine rehber edindiğini ifade ediyor: “Kadınlar bu hastalığı bilmeli. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmalı ve tarama yaptırmalılar.”

Annesinin bu sözlerini aklından çıkarmayan Amer, kendini farkındalık yaratmaya adayan kurucular ve üyelerden oluşan bir ekiple, Suudi Arabistan’da erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratma yolculuğuna başladı.

Derneğin CEO’su ve kurucu ortağı Hanadi el Outhah, Arab News’e yaptığı açıklamada, koronavirüs hastalığı (Kovid-19) salgınına rağmen meme kanseri farkındalık ayının, dijital araçlar kullanılarak Suudi Arabistan sınırlarının ötesinde dahi olabildiğince çok sayıda insana ulaşmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

El Outhah, derneğin kanserden kurtulanları tedavi aşamasından sonra da desteklemenin öneminin görüşüleceği Civil20 (C20) etkinliğine katılacağını belirtti.

El Outhah sözlerine şöyle devam etti:

“Bu, Suudi Arabistan’da ve bölgesel olarak geride kaldığımız bir alan. Bu konu daha önce hiç tartışılmamıştı. Amaç, G20 ülkelerini hedef almak ve bu insanların tedavilerinden sonra hayatta kalanlar olarak desteklenmesini teşvik etmektir. Pek çok STK’nın kurucusu meme kanserini yenen kişiler olduğu için sonuç daha etkili olacaktır.”

Derneğin kurucularından ve ruh sağlığı danışmanı Hala Aseel ise şunları söyledi:

“Önceleri, herkes gibi ben de meme kanserinin ne olduğundan habersizdim ama meme kanserini yenen bir kişinin kızı olarak hastalığı anladım. Zahra’nın amacına inandım çünkü insanların hastalığa bakış açısını değiştirmek için bu hastalığı yenmiş ve hikayesini anlatabilecek insanlara ihtiyaçları vardı.”

Derneğin bir diğer kurucu ortağı ve klinik psikolog Ahlam el Şamsi ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Eskiden bizim kapımızı çalan insanların kapısını, bu sefer biz çaldık. Bunu, Sağlık Bakanlığı’nın yardımıyla gerçekleştirdik. Zahra’nın yardımıyla kadınları, hayatta kalanları güçlendirmeyi, tarama sürecini savunmayı ve yolculuklarını konuşmayı amaçlıyoruz. Aldığımız destekle, hastalara ve hayatta kalanlar hastalara hayatlarının geri kalanında uygun ahlaki ve psikolojik desteği almalarını sağlamak için daha fazlasını yapabileceğiz.”

Taramanın öneminin halk tarafından kabulü birçok kişiyi cesaretlendirdi ve hastalarla ilgili risk faktörlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu.

El Şemsi, “Şu anda ana hedeflerden var olan boşlukları doldurmak, gereken ölçümleri yapmak ve Suudi Arabistan’daki eğitim uzmanları tarafından psikolojik ve sosyal destek sağlamaya devam edecek yeterli sayıda insana ulaşmak, araştırma projelerini desteklemek ve tıp alanındaki üyeleri güçlendirmek ve onlara gerekli eğitimi sağlamak” diye konuştu.

Zahra’nın ileriye yönelik planları arasında kanser tedavi merkezlerine sahip özel hastanelerde devamlı bir varlık oluşturmak ve girişimlere yerel bir görünüş katmaya yardımcı olmak için topluma yakın kişilerle çalışmak yer alıyor.

El Outhah, her türlü desteğe ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekliyor.

Derneğin yönetim kurulu üyesi ve elçisi olan ve aynı zamanda meme kanserini yenen Awatif el Hoşan, kadınların genellikle kafalarının karıştığını ve bazen en kötüsünden korkarak hastalığı araştırmayı ürkütücü bulduğunu söyledi.

El Hoşan bu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Kanser hastaları ve hastalığı yenenler diğer kadınların öne çıktığını gördüğünde, bu onlara bir rahatlama duygusu getiriyor. Zahra elçileri, yardım eli uzatmak için basit ve önemli bir tedavi yolu izliyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı bilimsel bir gerçektir ve hastaların sağlığı için zihinsel ve fiziksel olarak da destek sunmak amacıyla birçok sağlık kuruluşuyla işbirliği yaptığımız için çok yol kat ettik. Tedavi görürken bana sunulan destek ihtiyacım olan şey değildi. Bunu deneyimleyerek öğrendim. Artık hastalara yardım etmek ve daha fazla insanın ulaşmak umuduyla bir bakıcılar topluluğu yaratan gururlu bir Zahra elçisiyim. ”

Dernek şu anda hedeflerinin çok uzağında ancak çalışmaları Suudi Arabistan geneline yayıldı. Bu yıl düzenlenecek C20’ye katılım, mesajlarının tüm dünyada duyulması için kendilerine bir platform sunacak.

Arab News