Hastaneden ayrılırken destekçilerini selamlayan Trump’a eleştiri: İnanılmaz bir sorumsuzluk

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gördüğü hastaneden destekçilerini selamlamak için çıkmasını eleştirerek, bu hareket ile hem kendi sağlığını tehlikeye attığını, hem de virüsün yanındakilere bulaşmasına neden olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz Cuma günü koronavirüs testini pozitif çıktığını açıkladı ve ardından hastaneye transfer edildi.

Siyah maske taktığı görülen Trump, tedavi gördüğü Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi önünde günlerdir kendisi için bekleyen destekçilerini makam aracından selamladı.

Uzmanlar, Trump’ın hastaneden ayrılmakla karantina talimatlarını ihlal ettiğini ve arabasında kendisine eşlik eden gizli servis elemanlarını riske maruz bırakmış olabileceğini açıkladı.

Trump’ın tedavi gördüğü hastanede görevli Dr. James Phillips, “Bu inanılmaz bir sorumsuzluktur” derken, diğer uzmanlar ABD Başkanı’na bu süreçte eşlik edenlerin 14 gün boyunca kendilerini izole etmesi gerektiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Hakeem Jeffries, “205 binden fazla ABD’li öldü. Liderlik yapacak birine ihtiyacımız var, gazetecilere poz verecek birine değil” diyerek başkanın hareketini eleştirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere ise Trump’ın sağlık personelinden onay alarak ve uygun önlemler altında kısa bir süreliğine hastaneden ayrıldığını dile getirdi.

Diğer yandan, Trump’ın doktoru Sean Conley başkanın durumunun iyiye gittiğini belirterek, “Başkan Trump yarın Beyaz Saray’a dönebilir” dedi.

Dr. Sean Conley, ilk günlerde Trump’ın kanındaki oksijen seviyesinin düştüğünü ve Cuma sabahı ateşinin yükseldiğini kabul ederek, Başkan’ın durumunun dün iyileştiğini bildirdi.

Dr. Conley, akciğerlerin durumu hakkında ortaya çıkan testlerle ilgili bir soruya yanıt olarak, “Beklenen bazı sonuçlar var, ancak tıbbi açıdan büyük bir endişe yaratacak hiçbir şey yok” dedi.

Dr. Brian Garibaldi de, Trump’a oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle kortikosteroid ilaç Deksametazon verildiğini açıklayarak, “Trump, ilacın ilk dozunu dün aldı ve şimdilik bunu sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.

Bilimsel çalışmalar, Deksametazon ilacının şiddetli Kovid-19 semptomları olan hastaların hayatta kalma şansını artırmak için kullanıldığını gösterse de, vücudun virüsle doğal savaşma yeteneğini sınırladığı için hafif semptomları olan hastalara verilmemesi gerekiyor.

Trump’ın doktorları, başkanın çinko, D vitamini, famotidin, melatonin ve aspirin ile birlikte antikorların bir kombinasyonu olan Regeneron ile de tedavi edildiğini bildirdi.

ABD Başkanı’nın tedavisine dahil olmayan doktorlar ise Trump’ın Deksametazon ilacını almaya başladığının açığa çıkmasının şiddetli semptomlar yaşadığına dair bir kanıt olduğunu düşünüyor.

Şarkul Avsat