Euronun sahtecilikle mücadele dosyasını araştıran bir Europol memuru.

Europol: Koronavirüs siber suçlardaki artışa katkıda bulundu

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başta çocuk pornografisi ve internet dolandırıcılığı olmak üzere Avrupa’nın her yerinde siber suç artışına katkıda bulunduğunu açıkladı.

Lahey merkezli Europol tarafından hazırlanan siber suçlarla ilgili yıllık raporda, karantinada insanların interneti daha fazla kullanmasının suçlular tarafından istismar edildiği vurgulandı.

Söz konusu raporda, internet dolandırıcılığının koronavirüse karşı koruduğu veya iyileştirdiğini iddia ettikleri ürünleri satmak isteyen siber suçlular için ideal bir strateji haline geldiğine dikkat çekildi.

Europol, bu süreçte ayrıca internette çocuklara yönelik cinsel istismarı içeren materyallerde önemli bir artış yaşandığına işaret ederek, bu tür içeriklerin seyahat kısıtlamaları nedeniyle eskisinden daha fazla rağbet görür hale geldiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson, “Salgın normal hayatımızı birçok yönden yavaşlattı ancak maalesef internetteki suç faaliyetlerinin oranını artırdı. Organize suç grupları, yeni işsizler, iflas etmiş şirketler veya daha da kötüsü çocukları sömürüyor” dedi.

Johansson, AB’nin siber suçla mücadele çabalarını acilen yoğunlaştırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat